Το άκουσμα του ονόματος Fleetwood Μac φέρνει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του καθενός. Στο δικό μου, έρχεται το «The chain». Αυτό με τη σειρά του φέρνει άλλα πολλά και πάει λέγοντας – πάντως θα μείνει στα τοπ αγαπημένα μου ήρεμα κομμάτια. Σίγουρα το πιο αγαπημένο μου από τα τραγούδια τους.

Το «The chain» δεν είναι ένα τραγούδι, αλλά πολλά (σε ένα). Το τελευταίο μέρος του, εκεί που μπαίνει φορτσάτο το μπάσο, το έγραψαν ο Τζον ΜακΒι και ο Μικ Φλίτγουντ. Η Στίβι Νικς είχε γράψει τους στίχους ξεχωριστά και μαζί με την Κριστίν ΜακΒι τούς έστρωσαν για να ταιριάζει καλύτερα με το τραγούδι. Κάποια στοιχεία προήλθαν από άλλο τραγούδι που είχε ετοιμάσει η ΜακΒι. Από το τραγούδι αυτό, αφαιρέθηκε το πιάνο που ήταν στο φόντο και ο συνδυασμός έγινε κυριολεκτικά στο χέρι: οι ταινίες από τις προηγούμενες εγγραφές κόπηκαν με λεπίδι και κολλήθηκαν στα σημεία που χρειαζόταν. Για να ολοκληρωθεί το «The chain», ο Λίντσεϊ Μπάκιγχαμ «ανακύκλωσε» την εισαγωγή από ένα ντουέτο του με τη Στίβι Νικς που είχαν κυκλοφορήσει στον προσωπικό τους δίσκο «Buckingham – Nicks» του 1973.

Ζαλίστηκε κανείς; Ελπίζω όχι, γιατί η «αλυσίδα» έχει κι άλλους κρίκους…

Ο δίσκος του 1977 από τον οποίο προέρχεται το «The chain», με τίτλο «Rumours» (ο πιο επιτυχημένος τους – περισσότερα από 40 εκατ. πωλήσεις διεθνώς και Grammy για άλμπουμ της χρονιάς το 1978) έχει ένα δικό του υπόβαθρο. Γράφτηκε σε μια περίοδο διαζυγίων, χωρισμών και φαγωμάρας μέσα στο συγκρότημα. Ο Τζον και η Κριστίν ΜακΒι πήραν διαζύγιο, η Στίβι Νικς με τον Λίντσεϊ Μπάκιγχαμ πότε τα είχαν, πότε δεν τα είχαν (και τσακώνονταν συνεχώς) και ο Μικ Φλίτγουντ ανέβαινε το δικό του Γολγοθά, αφού έπιασε τη γυναίκα του στα πράσα με τον καλύτερό του φίλο. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ του προηγούμενου δίσκου τους («Fleetwood Mac») και του «Rumours» δεν πρόλαβαν να επουλωθούν αυτές οι μαζεμένες πληγές και η μπάντα μπήκε στο στούντιο με όλο αυτό το φορτίο. Μέσα από αυτό το χάος όμως βγήκε η πιο επιτυχημένη τους δουλειά…