Είναι γνωστό ότι η αντιπολίτευση είναι χαλαρή και όσοι αντιπολιτεύονται έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους σε σχέση με τους κυβερνώντες.

Το λέω γιατί σήμερα, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα τρέχει στη Μόσχα για συναντήσεις με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο και τα ομογενειακά σωματεία, ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται καθ’ οδόν προς την πατρογονική Μεσσηνία.

Το πασχαλινό δρομολόγιο για τον πρόεδρο της ΝΔ δεν αλλάζει φέτος –Επιτάφιος στην Πύλο και Ανάσταση στο Ναύπλιο -, αλλά την προηγούμενη τριετία δεν αναχωρούσε από την Αθήνα πριν από τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η ημέρα που κερδίζει φέτος τού επιτρέπει να εμπλουτίσει το πρόγραμμα και με διάφορες επισκέψεις στη μεσσηνιακή ενδοχώρα: θα ξεναγηθεί σε ένα μοναστήρι στην ορεινή Τριφυλία το οποίο αναπαλαιώθηκε με τη δική του συνδρομή από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ θα επιθεωρήσει και ένα φράγμα στην επαρχία Πυλίας. Ενδιαμέσως, δεν αποκλείω μια βόλτα για ψάρι στη Μαραθούπολη, ενώ προεξοφλώ ότι και αυτήν τη χρονιά θα ψάλει πριν από την περιφορά του Επιταφίου.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα τη Δευτέρα του Πάσχα, ο Σαμαράς θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα των περιφερειακών συνδιασκέψεων της ΝΔ, στις οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν όλες και στο προεδρικό πρόγραμμα. Αφετηρία θα αποτελέσει η Λάρισα, στις 26 Απριλίου, και ήδη έχει δοθεί εντολή για τη μέγιστη κινητοποίηση του τοπικού κομματικού μηχανισμού.

Οι μισοί βουλευτές, πάντως, ο εκπρόσωπος Κώστας Καραγκούνης και μια σειρά από κεντρικά στελέχη θα παραμείνουν και σήμερα στην Αθήνα. Αλλά η γκρίνια τους έχει ως στόχο την κυβέρνηση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αποφάσισαν να κρατήσουν Μεγάλη Πέμπτη ανοικτή τη Βουλή για να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου.

Με πρόλογο Στίγκλιτς

«Ελευθερία, ισότητα, αβεβαιότητα» είναι ο τίτλος του συνεδρίου του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης στο Παρίσι στο οποίο θα μιλήσει σήμερα ο Γιάνης Βαρουφάκης, που ταξίδεψε στη γαλλική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ειδικά στο σκέλος «αβεβαιότητα» ο Γιάνης θα έχει πολλά να πει έπειτα από σχεδόν δυόμισι μήνες έντονων σχετικών εμπειριών.

Παρότι το πάνελ στο οποίο θα μιλήσει έχει ένα μάλλον πιο περιοριστικό θέμα, που αφορά τη διάσωση των τραπεζών στην ευρωζώνη, είναι βέβαιο ότι ο υπουργός θα μιλήσει ελεύθερα, όπως κάνει πάντα άλλωστε τον τελευταίο καιρό, κερδίζοντας τα ακαδημαϊκά ακροατήρια (αλλά και εκνευρίζοντας τα πολιτικά και τεχνοκρατικά).

Λεπτομέρεια με σημασία: Τον υπουργό θα προλογίσει ο νομπελίστας καθηγητής Τζόζεφ Στίγκλιτς, μεγάλος φαν κυβέρνησης και Βαρουφάκη, που βλέπει τα πράγματα από την ασφαλή απόσταση των ΗΠΑ, βεβαίως.

Ρίξ’ τα στα ΜΜΕ

Οταν τα πράγματα δεν πάνε και πολύ καλά στην πολιτική, ως γνωστόν φταίει ο Τύπος!

Το αξίωμα αυτό επανέλαβε χθες ο γνωστός ποιητής, καθηγητής γιατρός, ακτιβιστής και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης για να πείσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις του με τον υπουργό Αριστείδη Μπαλτά:

«Στις εφημερίδες διαβάζουμε πολλά πράγματα και εγώ τα διαβάζω και λέω «μπα, τα είπα εγώ αυτά ή σκέφτομαι με αυτό τον τρόπο;». Το γεγονός ότι υπάρχουν ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης διαφορετικές αποχρώσεις σε ορισμένα ζητήματα δεν δικαιολογεί τους χαρακτηρισμούς ούτε για διαφωνία στο υπουργείο Παιδείας ούτε ότι υπάρχει πολεμικό κλίμα και όλα τα άλλα τα υπερβολικά τα οποία λέγονται», είπε (στον 9.84).

Και ως απόδειξη επικαλέστηκε ότι «ένα υπουργείο του οποίου τα στελέχη τσακώνονται δεν βγάζει δουλειά. Εμείς βγάλαμε πάρα πολλή δουλειά».

Βέβαια, δεν είπε κουβέντα για τις δύο –τουλάχιστον –φορές που δημοσίως τον έχει κρεμάσει ο Μπαλτάς για διάφορες δηλώσεις του με τις οποίες ο υπουργός δεν συμφωνεί, αναφέρθηκε όμως σε μια από τις επικείμενες αποφάσεις:

«Είμαστε στην τελική επεξεργασία ώστε να υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, δηλαδή, οι διευθυντές των σχολείων, οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας».

Τι σύμπτωση! Και εδώ ο Μπαλτάς φέρεται να είχε άλλη γνώμη από αυτήν του Κουράκη, ο οποίος ζητούσε εκλογές διευθυντών από τους διδάσκοντες στα σχολεία και κομματικές τοποθετήσεις περιφερειακών διευθυντών. Ποιος επικράτησε;

«Θα δείτε ότι εδώ η σχέση μας με τη δημοκρατία και η εφαρμογή της στην πράξη θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο» είπε ο Κουράκης. Ωχ!

Ο Σκόκος και

οι «σύντροφοι»

Ο Θανάσης Σκόκος είναι υπεύθυνος Τομέων Πολιτικής. Αυτός είναι ο επίσημος τίτλος του, ο ανεπίσημος είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Θεοδωράκη. Ανέλαβε λοιπόν να απαντήσει στους συριζαίους, οι οποίοι κατηγορούν το κόμμα του ότι ενδιαφέρεται να αποτελέσει δυνητικό κυβερνητικό εταίρο και μιλούν για «ξένο παράγοντα» που το προωθεί (τύπου Ευρωπαίοι, «Financial Times» και πάει λέγοντας).

Σε ένα αρκετά ειρωνικό κείμενο στο protagon.gr –γράφει: «Λιγούρα για εξουσία, σύντροφοι, μπορεί να έχουν αρκετοί από τους γυρολόγους που έχετε μαζέψει –μέχρι σε αμφιλεγόμενα στελέχη του αείμνηστου Αντρέα έχετε φθάσει, για να μην μιλήσουμε γι’ αυτούς που εκδιώχθηκαν λόγω ανικανότητας από Το Ποτάμι –εμείς όχι!». Και συνεχίζει: «Είναι αλήθεια ότι στις μεταξύ μας συναντήσεις και στη Βουλή, προσπαθούμε με λογικές προτάσεις να σας δείξουμε τι είναι ωφέλιμο για τη χώρα. Βοηθάμε και τους 2-3 ρεαλιστές που συμμετέχουν στο σχήμα σας. Τι άλλο να κάνουμε; Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η κυβέρνηση. Αλλά μην μπερδεύεστε. Δεν σας φλερτάρουμε. Δεν είμαστε ούτε αφελείς, ούτε ανόητοι». «Τι δουλειά να έχουμε εμείς μέσα στον αχταρμά του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της πατριδοκαπηλίας;» αναρωτιέται.

Κατανοώ την ανάγκη του να καταστήσει σαφές το μήνυμα αλλά, μεταξύ μας, υφολογικά και μόνο, δεν το λες και μνημείο ορθού λόγου και εμπεριστατωμένης πολιτικής κριτικής. Νομίζω;