«Σε μια περίοδο που η κρίση μάς επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και δίνουμε μόλις 200 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση πρέπει να προσέχουμε πώς διαθέτουμε κονδύλια για εξοπλισμούς». Τάδε έφη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Επιτροπή ΔΕΚΟ για τον διορισμό της νέας διοίκησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Ο Φίλης συμφώνησε άλλωστε και με την Πρόεδρο της Βουλής ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ώστε να τεθεί επί τάπητος η σύμβαση.

Ξεκαθάρισε βέβαια πως θεωρεί ότι υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να μπω σε έρευνα σκοπιμότητας γιατί δεν γνωρίζω τα στοιχεία του φακέλου. Ομως πρέπει να γίνει συζήτηση».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι τα αεροσκάφη είναι απαραίτητα για τις υπηρεσιακές ανάγκες της χώρας, χωρίς να δίνει όμως ακριβείς απαντήσεις στο πώς το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) το 2009 έκρινε ομόφωνα ότι τα συγκεκριμένα πέντε αεροσκάφη πρέπει να καθηλωθούν.