Πολλά υποσχόμενη χαρακτηρίζουν την μπαταρία από αλουμίνιο και γραφίτη δύο τελειόφοιτοι στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Χημείας, Hongjie Dai.

Προς το παρόν, η μπαταρία τους επαρκεί για να ανάψει ένα LED (2V), όμως το χαμηλό κόστος κατασκευής, η διάρκεια ζωής, η ταχύτητα επαναφόρτισής της σε λιγότερο από ένα λεπτό, η ευκαμψία και η ασφάλεια των μπαταριών από ιόντα αλουμινίου αποτελούν επαρκείς λόγους για να συνεχιστεί η σχετική έρευνα ώστε να τροφοδοτούν smartphone και tablet.

Στο βίντεο που δημοσιεύεται, o Ming Gong δείχνει δύο τέτοιες μπαταρίες να τροφοδοτούν με τάση 5V ένα smartphone και να το φορτίζουν σε ένα λεπτό. Έτσι, με τις εύκαμπτες μπαταρίες θα μπορούσαν να κατασκευαστούν εύκαμπτα κινητά τηλέφωνα, αφού ήδη υπάρχουν εύκαμπτες οθόνες.

Σήμερα, οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούν μπαταρίες ιόντων λιθίου, μπαταρίες εύφλεκτες. Οι μπαταρίες αλουμινίου δεν παίρνουν φωτιά, ακόμα κι αν τους κάνεις μια τρύπα, σημειώνουν. Επιπλέον, οι μπαταρίες ιόντων αλουμινίου μπορούν να επαναφορτιστούν χιλιάδες φορές -7.500 φορές έναντι 1000 κύκλων στις μπαταρίες Li-Ion. Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν τις μπαταρίες αλουμινίου κατάλληλες ακόμα και για την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, αναφέρουν οι ερευνητές και υποστηρίζουν ότι παρά το γεγονός ότι απέχουμε πολύ ακόμα από την αξιοποίησή τους από τους κατασκευαστές smartphone και tablet, το μέλλον τους διαφαίνεται λαμπρό.