Τα χιλιάδες στρέμματα γης που πλημμύρισαν στον Εβρο και τις Σέρρες, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, κατέγραψε με μεγάλη ακρίβεια ο ολοκαίνουργιος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 1 που τέθηκε πρόσφατα σε τροχιά.

Ο συγκεκριμένος δορυφόρος, μαζί με άλλους πέντε που θα τεθούν σε τροχιά τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοπέρνικος» που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος, θα καταγράφουν ευρείας έκτασης περιβαλλοντικά φαινόμενα και θα παρέχουν δεδομένα που να μπορούν να αξιοποιούν οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των ευρωπαϊκών χωρών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως εξηγεί στα ΝΕΑ ο αναπληρωτής καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής της ομάδας Παρακολούθησης της Γης από το Διάστημα, που επεξεργάστηκε τα δεδομένα του δορυφόρου, Ισαάκ Παρχαρίδης, «δημιουργήσαμε χάρτες που αποτυπώνουν με μεγάλη λεπτομέρεια την έκταση των τεράστιων περιοχών στον Έβρο και τις Σέρρες που πλημμύρισαν από τον όγκο του νερού και τους δώσαμε στην Πολιτική Προστασία»

Όπως εξηγεί ο ίδιος, η αποτύπωση από το διάστημα τέτοιας έκτασης πλημμυρικών φαινομένων, με τη βοήθεια του δορυφόρου, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως εργαλείο στα χέρια των αρμόδιων Αρχών, καθώς γνωρίζουν άμεσα και με μεγάλη λεπτομέρεια την έκταση της καταστροφής.

Η ιδιότητα που έχει ο δορυφόρος να συλλέγει κάθε δύο μέρες δεδομένα για σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, βοηθά τις Αρχές να εκτιμούν την ένταση και γεωγραφική εξάπλωση του φαινομένου και να το αντιμετωπίζουν αφενός, και αφετέρου να έχουν συγκριτικά στοιχεία για την επαναληψιμότητά του στο μέλλον.

Ο δορυφόρος Sentinel χρειάζεται περίπου 100 λεπτά για να κάνει μία περιφορά της Γης από το Βόρειο προς το Νότιο Πόλο. Η λειτουργία του στηρίζεται στη χρήση ραντάρ που αποστέλλει σήμα προς το έδαφος. Όταν αυτό το σήμα προσπίπτει σε χερσαία επιφάνεια που έχει καλυφθεί από νερό, τότε δεν επιστρέφει πίσω στο δορυφόρο αλλά διαθλάται.

Η αποστολή του σήματος και η επιστροφή του ή μη στο δορυφόρο, βοηθά τον Sentinel να «καταλάβει» κατά τη διάρκεια διαδοχικών περιφορών του πάνω από τον ίδιο χώρο, τις αλλαγές που έχει υποστεί.

Αν δηλαδή μία έκταση έχει πλημμυρίσει ή αν έχει υποστεί καθίζηση το έδαφος εξαιτίας κάποιου μεγάλου σεισμού. Με τον ίδιο τρόπο, ο δορυφόρος μπορεί να εκτιμήσει το εύρος μεγάλων κατολισθήσεων.

Ο Ισαάκ Παρχαρίδης λέει στα ΝΕΑ ότι το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης δορυφορικής τεχνολογίας, τα δεδομένα της οποίας μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ευρωπαίοι επιστήμονες, έγκειται στο γεγονός ότι με την κατάλληλη επεξεργασία και ανάλυση, προσφέρουν στις αρμόδιες Αρχές εποπτικές εικόνες του κάθε συμβάντος που είναι εύκολες, κατανοητές στη χρήση και αποκαλυπτικές της έκτασης του φαινομένου.