Το προχθεσινό Σάββατο ανέβηκε στο βήμα της Βουλής προσκεκλημένος της Προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου ένας κύριος με άσπρη κοτσίδα, λαχανί πουκάμισο και μπλου ιλεκτρίκ πανωφόρι. Το όνομά του, Ερίκ Τουσέν. Ο ριζοσπάστης αριστερός καθηγητής που έχει αναλάβει να ξελασπώσει από τα χρέη τους διάφορες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως π.χ. η Βενεζουέλα ή ο Ισημερινός, βρίσκεται πλέον στην Αθήνα ως επιστημονικός υπεύθυνος της Επιτροπής για τα Αληθινά Αίτια και τις Γενεσιουργούς Αιτίες της Δημιουργίας και της Διόγκωσης του Δημόσιου Χρέους.

Γνωρίζω τον Ερίκ Τουσέν από τα βιβλία –το 2012, π.χ., κυκλοφόρησε στα ελληνικά το έργο του «Ο νεοφιλελευθερισμός» (εκδ. Τόπος), ένα κείμενο πολεμικής. Στον λίγο εξειδικευμένο αναγνώστη κάνουν εντύπωση οι τρομερές γενικεύσεις του. Η βασική θέση του είναι ότι «η νεοφιλελεύθερη κάμπια» επιτίθεται «με εκδικητική μανία» (σελ. 21) «στις κατακτήσεις των εργατών και των καταπιεσμένων» (σελ. 65). Η ανάγνωσή του ταυτίζει τις διάφορες φιλελεύθερες σχολές με τη σχολή του Σικάγου, την οποία επίσης παρουσιάζει με γενικεύσεις και αυθαιρεσίες, για να καταλήξει στο κλισέ ότι αυτοί οι ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι πίνουν το αίμα του λαού με το μπουρί της σόμπας.

Πώς θα γλιτώσουμε απ’ αυτούς τους κακούς; Ο Τουσέν κάνει προτάσεις: Να φορολογηθούν με ανώτατο συντελεστή 90%, λέει, οι πλέον εύποροι, ώστε να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες. Να επανεθνικοποιηθούν οι επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιήθηκαν από τη δεκαετία του 1980. Να μειωθούν τα ωράρια εργασίας, χωρίς να μειωθούν οι μισθοί, κ.λπ. «Βραστούς θα φάμε τους αστούς», που έλεγε το σύνθημα.

Πιστεύει άραγε κανείς ότι με αυτές τις απόψεις ο βέλγος θεωρητικός θα λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας; Μόνο ο φανατικός το πιστεύει. Αλλά για την ώρα διατυπώνει τα «θεωρητικά ερωτήματα» που βολεύουν την Πρόεδρο της Βουλής. Μπράβο της, αν και σε λίγο καιρό πιθανόν τέτοιου τύπου ερωτήματα να μη βολεύουν την κυβέρνηση.