Ρολά έχει κατεβάσει από την περασμένη Πέμπτη ο αυτόματος πωλητής φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας.

Το κατάστημα άνοιξε στις 24 Μαρτίου και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες έκλεισε – άγνωστο για πόσο – «λόγω αναβάθμισης μηχανημάτων» όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στα χαρτιά που έχουν κολλήσει πάνω στα κατεβασμένα ρολά του.

Η λειτουργία του «ΑΤΜ φρέσκου γάλακτος» προκάλεσε συζητήσεις – άλλωστε ήταν το πρώτο τέτοιου είδους που άνοιξε στην Αθήνα – αντιδράσεις αλλά και ερωτηματικά για την προέλευση του γάλακτος που χρησιμοποιεί.

Ο συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων Αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα –Πιες», ο πρώτος που άνοιξε και λειτούργησε τέτοια μηχανήματα στην Ελλάδα (διαθέτει 28 καταστήματα σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη) αντέδρασε άμεσα για το κατάστημα στην Πατησίων κατηγορώντας το ότι προσπαθεί να παραπλανήσει το κοινό οικειοποιούμενο τα σύμβολα και τα χρώματα των δικών του καταστημάτων.

Με ανακοίνωσή του στις 27 Μαρτίου τόνισε πως το εν λόγω κατάστημα στην Πατησίων δεν έχει σχέση με τον συνεταιρισμό. Και σημείωνε ότι «η χρήση ίδιων στοιχείων ή παρεμφερών συμβόλων και χρωμάτων έχει ως στόχο να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό και να οικειοποιηθεί την επιτυχία, την αναγνωρισιμότητα, τη δυναμική και τη φήμη του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς πανελλαδικά».

Ακολούθησε νέα ανακοίνωση του συνεταιρισμού Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς την περασμένη Παρασκευή. Σ’ αυτήν ανέφερε πως η η πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε «την καθαίρεση των πινακίδων οι οποίες παρέπεμπαν στον Συνεταιρισμό «ΘΕΣγάλα –Πιες» και στην επιχειρηματική του δραστηριότητα (…) προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το καταναλωτικό κοινό και δικαιώνοντας πλήρως τον Συνεταιρισμό μας, που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε την απόπειρα παραπλάνησης των καταναλωτών με τη χρήση συμβόλων ίδιων ή παρεμφερών με τα δικά μας».

Όπως συμπλήρωνε ο συνεταιρισμός, «η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας με προσωρινή διαταγή και μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, υποχρεώνει την εταιρεία που διαχειρίζεται το εν λόγω κατάστημα να πάψει να χρησιμοποιεί σύμβολα που μοιάζουν με τα σύμβολα του ΘΕΣγάλα – Πιες, αναγνωρίζοντας έτσι την απόπειρα οικειοποίησης της αναγνωρισιμότητας και της επιτυχίας του «ΘΕΣγάλα – Πιες»». Ο συνεταιρισμός σημείωνε ακόμη πως η εταιρεία που άνοιξε ένα κατάστημα αυτόματου πωλητή γάλακτο στην Πατησίων, «μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν σε αντικείμενα που δεν είχαν καμία σχέση με το γάλα».

Έχουν βάση τα παραπάνω; Δείτε τι έχει καταγράψει μέχρι στιγμής η «Πόλη μου» για τον αυτόματο πωλητή στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τροίας και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

*Συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων…φάντασμα

Τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του αυτόματου πωλητή γάλακτος στην Πατησίων υπήρχε στο κατάστημα μία επιγραφή που ανέφερε «Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων. Χωρίς όμως να προσδιορίζει από ποια περιοχή.

Το…«θολό» της επιγραφής μάς προκάλεσε απορίες και έτσι τηλεφωνήσαμε στην εταιρεία που διαχειρίζεται τον πωλητή, την BILLYS AE INTERNATIONAL TRADE με έδρα τον Άγιο Στέφανο Αττικής, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα.

Ρωτήσαμε «από που είναι το γάλα διότι δεν επισημαίνεται για ποιον συνεταιρισμό πρόκειται» ζητώντας ταυτόχρονα κάποιον υπεύθυνο της εταιρείας και του καταστήματος. Απάντησε ένας υπάλληλος – υπεύθυνος δεν βγήκε στο τηλέφωνο – αναφέροντας ότι το γάλα είναι από την Βοιωτία.

-Από ποιον συνεταιρισμό είναι το γάλα; Ποιος είναι αυτός; (ρωτήσαμε)

-Αυτό που ξέρω είναι από παραγωγούς της Βοιωτίας (απάντησε ο υπάλληλος)

Ζητήσαμε να μιλήσουμε με υπεύθυνο της εταιρείας για μία πιο κατατοπιστική απάντηση αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Την ίδια ερώτηση απευθύναμε και σε έναν άλλο υπάλληλο έξω από τον αυτόματο πωλητή που βοηθούσε το κοινό να βάλει γάλα. Η απάντηση σχεδόν πανομοιότυπη «το γάλα είναι από παραγωγούς της Βοιωτίας».

Ερευνώντας όμως τους συνεταιρισμούς της Βοιωτίας διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε συνεταιρισμός αγελαδοτρόφων…

Η συνέχεια.

Μετά την αντίδραση του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων «ΘΕΣγάλα –Πιες» η ταμπέλα που έγραφε συνεταιρισμός απομακρύνθηκε…

Κάναμε νέο τηλέφωνο στην εταιρεία αναζητώντας περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του γάλακτος αλλά και για την εταιρεία. Η απάντηση ήταν η ίδια. «Το γάλα είναι από τη Βοιωτία».

*Η εταιρεία

Ποια είναι η εταιρεία τώρα. Η εταιρεία Billy’s sa είναι μία εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία, όπως αναφέρει στο site της «που ιδρύθηκε πριν είκοσι χρόνια ως μια εισαγωγική-εξαγωγική εταιρεία (…). Απευθύνεται σε διαφορετικές κατηγορίες πελατών όπως αλυσίδες καταστημάτων, σουπερμάρκετ, χονδρεμπόρους, καταστήματα λιανικής και εταιρείες διαφημιστικών προωθήσεων κτλ».

Η εταιρεία έχει στην κατοχή της ιδιόκτητους αποθηκευτικούς χώρους συνολικής έκτασης 14.000τμ², εκ των οποίων 6.000τμ² στον Αγιο Στέφανο Αττικής και 8.000τμ² στην περιοχή του Κρυονερίου.

Στην ιστοσελίδα της πάντως δεν υπάρχει καμία πληροφορία σχετικά με τη δραστηριότητά της για τον αυτόματο πωλητή φρέσκου γάλακτος.

*Λειτουργία 24ώρες;

Ο αυτόματος πωλητής διαφήμιζε με επιγραφή ότι θα λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο. Εντούτοις όσο λειτουργούσε, το βράδυ ήταν κλειστός.