Η επιπολαιότητα, ο ναρκισσισμός, η απώλεια πολύτιμου χρόνου για τα μεγάλα θέματα της χώρας θα επισπεύσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Για πρώτη φορά δεν έχουμε κανέναν διεθνή σύμμαχο, κανέναν στους 28 της ΕΕ, κανέναν στους 18 του Eurogroup. Αλαλη η κυβέρνηση για ανάπτυξη, δημιουργία εθνικού πλούτου, δημιουργία θέσεων εργασίας. Μέσα στο 2015 έχουν διασφαλιστεί πάνω από 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλα 6 δισ. ευρώ από 105 μεγάλες επενδύσεις, που δημιουργούν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας.

Ο πραγματικός πατριωτισμός υποτάσσεται σε ακραίους εθνικολαϊκισμούς, όταν για πρώτη φορά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη σπουδαία γεωπολιτική μας θέση με ανάδειξη της συνεισφοράς μας στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η απάντηση σε όλα είναι ο προοδευτικός, ευρωπαϊκός προσανατολισμός με ανάδειξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και αξιοποίηση των ευρύτερων θετικών εξελίξεων, όπως μείωση τιμής πετρελαίου, εξασθένηση ευρώ, πιστωτική επέκταση από την ECB, πακέτο 300 δισ. ευρώ Γιούνκερ κ.ά.

Για μας στο ΠΑΣΟΚ ήρθε η ώρα του ιστορικού μας καθρέφτη. Το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Η χώρα και η κοινωνία έχουν ανάγκη από ένα νέο, τολμηρό, ξαναγεννημένο ΠΑΣΟΚ, χωρίς μιζέριες και εσωστρέφεια, που δεν θα επικεντρωθεί στη δικαίωση του παρελθόντος αλλά στην πρόταξη τολμηρού οράματος για το μέλλον. Ενα μεταρρυθμιστικό συλλογικό υποκείμενο, με φρεσκάδα προσώπων, ιδεών και επιλογών, με ρήξεις και αυτοϋπερβάσεις, μέσα στην ευρύτερη παράταξη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ακόμη όμως και έπειτα από ένα πετυχημένο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στην κοινωνία θα υπάρχει ένα πενταπλάσιο ποσοστό από αυτό που του αναλογεί. Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί ή κεντροαριστεροί ξεπερνούν το 20%, πολύ πιο πάνω από το άθροισμα όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου.

Η πρόσφατη συνεργασία με Το Ποτάμι για τον Νίκο Αλιβιζάτο ή η προχθεσινή δημόσια συζήτηση με τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είναι καλά παραδείγματα που δείχνουν τον δρόμο. Ταυτόχρονα και παράλληλα με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να αναπτυχθεί αμέσα γενναία πολιτική συμμαχιών με όλους τους όμορους χώρους.

Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να ξεκινήσουν άμεσα. Η χώρα έχει ανάγκη από ευρεία συμμαχία κομμάτων, κινήσεων, πολιτών της Κεντροαριστεράς, ό,τι κι αν ψήφισαν. Αυτή θα είναι η δική μου κορυφαία στράτευση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Γιάννης Μανιάτης είναι πρώην υπουργός.