«Το τρέξιμο ταλαιπωρεί τα γόνατα και προκαλεί φθορά του χόνδρου, δηλαδή αρθρίτιδα». Μπορεί να ακούμε συχνά αυτή τη φράση, όμως επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το τρέξιμο φθείρει τα γόνατα το ίδιο ή λιγότερο από ό,τι το περπάτημα. Και υπάρχει μια λογική εξήγηση για αυτό: όταν περπατάμε το πόδι μας βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος για 60% του κύκλου βάδισης. Αντίθετα, όταν τρέχουμε ο χρόνος επαφής μειώνεται στο 30%. Επιπλέον, κατά το τρέξιμο ο διασκελισμός μας είναι μεγαλύτερος, και έτσι καλύπτουμε την απόσταση με λιγότερα βήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κατά το τρέξιμο δεν υπάρχει καταπόνηση στην άρθρωση του γόνατος. Εχει υπολογιστεί ότι σε κάθε επαφή με το έδαφος δεχόμαστε δύναμη ίση με το επταπλάσιο του βάρους μας.

Εκεί λοιπόν που πρέπει να εστιάσει κάποιος είναι στα κιλά του δρομέα, καθώς υπάρχει άμεση συνάρτηση της φθοράς του χόνδρου με τα παραπανίσια κιλά. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι πριν ξεχυθούμε στους δρόμους να φροντίσουμε να τα χάσουμε. Μια καλή επιλογή είναι η γυμναστική σε πισίνα, που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

Ο Λευτέρης Ζαμπάκος www.minimalorthopedics.gr είναι ορθοπεδικός χειρουργός