Μια πανεύκολη συνταγή που δίνει στο κοτόπουλο ανατολίτικο άρωμα. Εχω προσαρμόσει στην κατσαρόλα τα υλικά μια παλιάς γιεμενίτικης συνταγής σύμφωνα με την οποία το φαγητό ψήνεται στο φούρνο

Υλικά

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2-3 σκελίδες σκόρδο

2-3 κ.τ.σ ελαιόλαδο

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κουτί ντοματάκια

1-2 κ.τ.γλ κουρκουμά

1 κ.τ.γλ κίμινο τριμμένο (προαιρετικό)

½ κ.τγλ γλυκιά πάπρικα

1 πρέζα καυτερή πάπρικα

600 γρ φιλετάκια κοτόπουλο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πλένουμε και στεγνώνουμε τα φιλετάκια. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη ή στο μούλτι. Σε βαθύ τηγάνι ή σε μια απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γυαλίσουν αλλά προσέχουμε να μην καούν. Προσθέτουμε το κίμινο, τον κουρκουμά, τη γλυκιά και την καυτερή πάπρικα και γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα φιλετάκια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κοτόπουλο. Αν έχει πολλά ζουμιά, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσει για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν και να μείνει με τη σάλτσα του.

Ρύζι μπασμάτι

Υλικά για 6 μπολάκια ρύζι

2 φλ ρύζι μπασμάτι

4 φλ νερό

1 κ.τ.γλ αλάτι

λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο (προαιρετικό)

Εκτέλεση

Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου μισή ώρα. Το στραγγίζουμε, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με 4 φλιτζάνια νερό, αλάτι και ελάχιστο λάδι ή βούτυρο. Το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά με την κατσαρόλα ξεσκέπαστη. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε, αν έχει νερό αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη μέχρι να εξατμιστεί, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και σερβίρουμε αμέσως.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε αμέσως μαζί με μια πλούσια πράσινη σαλάτα και συνοδεύουμε το φαγητό με ροζέ κρασί

Τιπς

* Για πιο έντονο άρωμα και γεύση μπορούμε να μαρινάρουμε για μερικές ώρες τα φιλετάκια σε μια μαρινάδα με ελαιόλαδο, λιωμένο σκόρδο, μαύρο πιπέρι, πάπρικα, κίμινο και κουρκουμά.

* Οταν ετοιμάζουμε το ρύζι μπορούμε να δώσουμε λίγο χρώμα στο πιάτο ως εξής: σε ένα μπολάκι διαλύουμε 1/8 κ.τ.γλ κουρκουμά σε 1 κ.τ.σ νερό. Ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το βρασμένο ρύζι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να πάρει κίτρινο χρώμα. Κατόπιν το ρίχνουμε στην πιατέλα πάνω από το βρασμένο άσπρο ρύζι ή το ανακατεύουμε