Η πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Βουλή έμεινε ερμητικά κλειστή για περίπου δέκα λεπτά χθες το μεσημέρι. Οταν άνοιξε, εκτός από τον Πρωθυπουργό, αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς την αίθουσα της Ολομέλειας η Πρόεδρος της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Χρήστος Μαντάς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο Αλέξης Τσίπρας –όπως και ο Νίκος Παππάς –έδειχναν ιδιαίτερα ευδιάθετοι. Ο Νίκος Φίλης ξεκαθάρισε αυστηρά στους παριστάμενους δημοσιογράφους πως «δεν θα αποκαλύψω τίποτα» και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, φανερά φορτισμένη στη θέα των συγκεντρωμένων, με δυσκολία εξέπεμψε ένα μαγκωμένο χαμόγελο.

Η πρωτοβουλία της να προχωρήσει έπειτα από αίτημα της Χρυσής Αυγής σε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης –ακόμη κι αν δεν ήταν παρόντες δεκαπέντε βουλευτές, όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ώστε το σχετικό αίτημα για την ψηφοφορία να γίνει αποδεκτό καθώς ο εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους χρυσαυγίτες –προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε» φώναζε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Δεν ντρέπεστε καθόλου; Το ξεφτιλίσατε το Κοινοβούλιο!» έλεγε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθετε «δεν είστε δικτάτωρ, κυρία Πρόεδρε. Καταλάβετέ το!». «Από πού προκύπτει ότι θα γίνει ψηφοφορία;» ήταν η απορία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ο Γιάννης Τραγάκης συμπλήρωσε «αντικαθιστά η κυρία Πρόεδρος την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής».

Κυβερνητική δυσφορία. Η δυσφορία όμως, αν και σιωπηλή, ήταν ακόμη μεγαλύτερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν κοινοβουλευτικές πηγές, η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατάφερε να μετατοπίσει το επίκεντρο της συζήτησης για την ανθρωπιστική κρίση και την επίτευξη ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης –ενόψει των αυριανών συναντήσεων του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και τη Δευτέρα στο Βερολίνο –σε διαδικαστικά θέματα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, που όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκλήθη στο πρωθυπουργικό γραφείο τής διεμήνυσαν επιτακτικά να ανακαλέσει την απόφασή της. «Της τράβηξαν το αφτί» ήταν ένας τίτλος για τη συνάντηση, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, που οδήγησε σε αναδίπλωση της Προέδρου.

Ακόμη πιο ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος όμως ήταν, λίγο αργότερα, η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοκίμασε τη στάση της Προέδρου της Βουλής. «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγώς και ομοθύμως είναι απέναντι στο νεοφασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και πιστεύουμε ότι με βάση το Σύνταγμα και τον νόμο πρέπει να κριθεί η εγκληματική δραστηριότητα αυτής της οργάνωσης. Η δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί. Πρέπει να προσκομιστούν όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη και δεν πρέπει να εγείρονται ζητήματα και να δημιουργούνται εντυπώσεις ευαισθησιών που είναι δυνατόν να επηρεάζουν σε αυτό το στάδιο το έργο της δικαιοσύνης» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος τόνισε, επικαλούμενος μάλιστα την ομιλία του Πρωθυπουργού, ότι υπάρχει ένα ευρύ πλαίσιο για να εκφραστεί πολιτικά η μέγιστη συναίνεση της ελληνικής Βουλής γύρω από το θέμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και όχι μόνο. «Εχει μεγάλη σημασία το κλίμα αυτό της ευρύτατης πολιτικής και –τολμώ να πω –εθνικής συναίνεσης, που εκφράζεται με αφορμή το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ομως μπορεί να έχει –επαναλαμβάνω –σημαντικότερη πολιτική νοηματοδότηση σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή αυτή να εκφραστεί από τη Βουλή σήμερα», είπε ο Νίκος Φίλης. Επικαλούμενος δε την τοποθέτηση του τέως προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρόσθεσε: «Αν μία δήλωση της ΝΔ μπορεί να καταχωριστεί στα Πρακτικά με την οποία δηλώνει ότι ψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αυτό νομίζω ότι είναι μια λύση που μας βγάζει από άλλου τύπου διαδικαστικές εδώ πέρα αντιδικίες».

Επίθεση από Βενιζέλο. «Είναι προσωπικό σας κατόρθωμα που δεν έχει ψηφιστεί επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό σχεδόν ομόφωνα» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και συμπλήρωσε: «Υπαναχωρήσατε, αλλά ο προηγούμενος χειρισμός σας δεν ήταν διαδικαστικός, αλλά πολιτικά ως Πρόεδρος της Βουλής θέλατε να ταυτιστείτε με τη Χρυσή Αυγή, θέτοντάς την υπό την προστασία σας. Θυσιάσατε τη συναίνεση στον βωμό της προσωπικής σας επίμονης σκοπιμότητας να συμπλεύσετε με τη Χρυσή Αυγή».

Για «επιεικώς απαράδεκτες πράξεις» και «γελοιοποίηση των θεσμών» κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Το ίδιο επικριτικός εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντάς της χαρακτηριστικά: «Πυρπολήσατε μια ομαλή διαδικασία. Είναι μειωτική η στάση σας απέναντι στον ίδιο τον κ. Τσίπρα και στην κυβέρνηση». Κατά των χειρισμών της Προέδρου της Βουλής τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.

Απάντηση Κωνσταντοπούλου. Αρκετή ώρα αργότερα, η Πρόεδρος της Βουλής άφησε την προεδρική έδρα και από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις σφοδρές κριτικές που δέχθηκε, κάνοντας λόγο για «κανιβαλική και ακραία διαστρέβλωση» αλλά και για «παιχνίδια πάσης φύσεως». Προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλέστηκε παλαιότερη ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΚΟ του κόμματος, στην οποία είχε ζητήσει τα πρώτα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση να ψηφιστούν με ονομαστική ψηφοφορία.

Αντιδράσεις

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συμπαγώς και ομοθύμως είναι απέναντι στο νεοφασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής»

είπε ο Νίκος Φίλης

«Δεν ντρέπεστε καθόλου; Το ξεφτιλίσατε

το Κοινοβούλιο! Δεν είστε δικτάτωρ, κυρία Πρόεδρε. Καταλάβετέ το!» έλεγε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν τοποθετήθηκαν, το ΚΚΕ και Το Ποτάμι εάν ψήφιζαν θα δήλωναν «παρών».