Είμαστε στο τέλος της αρχής ή στην αρχή του τέλους;

Οι ενδείξεις είναι αμφίσημες. Ετσι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρει τη βασική ευθύνη που ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην εξουσία κυβερνητικά απροετοίμαστος, «ευρωθεσμικά» αδιάβαστος και στρατηγικά απαράσκευος φαίνεται ότι ως Πρωθυπουργός διαθέτει πολιτικό ταλέντο. Ομως, η ηγετική του εικόνα δέχεται πλήγματα από συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών πολιτικά ανώριμες, διαπραγματευτικά επιπόλαιες, επικοινωνιακά ακόρεστες και εθνικά αναποτελεσματικές.

Σε αυτό το πλαίσιο, έπειτα από 50 ημέρες διακυβέρνησης και έχοντας πλέον ο ίδιος πλήρη αντίληψη των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών άσκησης της πολιτικής στον πραγματικό χωροχρόνο, ιδιαίτερα δε των ασφυκτικών δημοσιονομικών δεδομένων, είναι αναγκαίο να δράσει επειγόντως, γιατί οι καιροί ου μενετοί!

Προς τούτο, πρέπει άμεσα να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα σε αυτήν τη χώρα! Είμαστε στην ΕΕ και στην ευρωζώνη από δική μας επιλογή καθώς, έτσι, υπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το εθνικό συμφέρον. Αυτή η συμμετοχή μάς δίνει μεν δικαιώματα, αλλά συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Είναι λοιπόν καταστροφική η δημιουργία και συντήρηση πολεμικού κλίματος στις σχέσεις μας με τους ευρωπαίους εταίρους. Εχθρός μας είναι τα προβλήματα της χώρας, τα οποία πρέπει να τα λύσουμε με δική μας πρωτοβουλία και ευθύνη. Ας συμφωνήσουμε δε οριστικά, δίνοντας τέλος στη σχετική αβεβαιότητα, πως παρά τις αντίθετες φωνές οι λύσεις πρέπει να βρεθούν μόνο εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει η αυτόδηλη συμμετοχή μας στην ευρωζώνη.

Αυτό όμως, με δεδομένες τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτεί από τον Πρωθυπουργό να απεγκλωβισθεί άμεσα από την εσωκομματική «ομηρεία» και να απευθυνθεί πλέον στο εθνικό ακροατήριο αναλύοντας με ειλικρίνεια τη ζοφερή σημερινή πραγματικότητα της χώρας και την αναγκαιότητα σύναψης μιας έντιμης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους. Ταυτόχρονα δε να σημάνει συναγερμό για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας, την ψήφισή του από τη Βουλή και την έγκρισή του, με δημοψήφισμα, από τους πολίτες. Ετσι, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, θα μπορέσει η χώρα να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αναπτυχθεί εξωστρεφώς, ώστε να ξεπεραστούν, με διατηρήσιμο τρόπο, οι αιτίες της ελληνικής παθογένειας!

Είναι έτοιμος ο Πρωθυπουργός γι’ αυτήν τη μεγάλη πολιτική κίνηση; Ισως, η συνάντησή του με την Ανγκελα Μερκελ δώσει την απάντηση. Πάντως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας.

Ο Πάνος Πλαγιαννάκος είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος.