Αυξημένη νοημοσύνη και κατ’ επέκταση υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο και υψηλότερο εισόδημα περιλαμβάνονται στις ευεργετικές ιδιότητες του θηλασμού σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με νέα ευρείας κλίμακας έρευνα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet Global Health», βραζιλιάνοι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Μπερνάρντο Λέσα Χόρτα από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστημίου του Πελότας παρακολούθησαν επί τρεις συναπτές δεκαετίες περίπου 6.000 μωρά από την ημέρα της γέννησής τους.

Σχεδόν 3.500 από εκείνα τα βρέφη, σήμερα 30 ετών, κλήθηκαν από τους επιστήμονες για να συμμετάσχουν στην έρευνα περνώντας από μία σειρά τεστ νοημοσύνης. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι και όσες ως μωρά είχαν τραφεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αποκλειστικά με μητρικό γάλα είχαν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης, είχαν περισσότερες σπουδές και κέρδιζαν περισσότερα χρήματα από εκείνους και εκείνες είχαν πάρει λιγότερο ή καθόλου μητρικό γάλα.

Το γεγονός ότι ο θηλασμός είναι δυνατό να αυξήσει ώς έναν μικρό βαθμό τη νοημοσύνη ήταν γνωστό. Το ερώτημα για τον Χόρτα και τους συναδέλφους του ήταν κατά πόσον το μητρικό γάλα μπορεί να ισοδυναμεί με υψηλότερη νοημοσύνη και καλύτερες προοπτικές στην ενήλικη ζωή.

«Οι επιπτώσεις του θηλασμού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στη νοημοσύνη του παιδιού είναι καλά στοιχειοθετημένες, όμως μέχρι σήμερα ήταν ασαφές κατά πόσο αυτή η επίπτωση συνεχίζεται σε βάθος χρόνου», εξηγεί ο Χόρτα. «Η έρευνά μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις ότι ο παρατεταμένος θηλασμός όχι μόνο βελτιώνει τη νοημοσύνη έως τουλάχιστον την ηλικία των 30 ετών, αλλά επίσης έχει ευρύτερες επιπτώσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, καθώς βελτιώνει το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος», πρσθέτει.

Αυτό που για την ακρίβεια προέκυψε από την έρευαν είναι ότι υπάρχει σαφής σχέση ανάμεσα στη χρονική διάρκεια του θηλασμού και τις κατοπινές επιδόσεις του ανθρώπου (εξυπνάδα, μόρφωση, εισοδήματα). Ειδικότερα, αποδείχτηκε ότι όσο πιο πολύ καιρό είχε θηλάσει κάποιος, τόσο πιο ωφελημένος ήταν αργότερα.

Ενδεικτικά, ένα μωρό που είχε θηλάσει επί ένα έτος εμφάνιζε στην ενήλικη ζωή μεγαλύτερο δείκτη νοημοσύνης κατά τέσσερις μονάδες, είχε σπουδάσει ένα έτος περισσότερο και είχε εισόδημα περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο, σε σχέση με κάποιον που ως μωρό είχε θηλάσει λιγότερο από έναν μήνα.

Ο βιολογικός μηχανισμός που εξηγεί αυτή τη συσχέτιση, κατά τους βραζιλιάνους επιστήμονες, σχετίζεται πιθανώς με την παρουσία των κορεσμένων λιπαρών οξέων (DHAs) στο μητρικό γάλα, ουσίες οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Οσο περισσότερο γάλα θηλάζει κανείς τόσο μεγαλύτερη ποσότητα αυτών των ουσιών απορροφά, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην κατοπινή ζωή του.