Είτε επαγγελματίας, είτε ερασιτέχνης δρομέας, οι κράμπες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σάς χτυπήσουν. Είναι κανόνας της «φυσιολογικής» δραστηριότητας των μυών που δραστηριοποιούνται. Εκτός από τον έντονο πόνο, οι κράμπες μπορούν να καταστρέψουν ακόμα και τον καλύτερα σχεδιασμένο αγώνα. Εξίσου επιβαρυντικές και επίπονες είναι και οι κράμπες που χτυπάνε εκτός αθλητικής δραστηριότητας, με χειρότερες αυτές που εκδηλώνονται την ώρα του ύπνου.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό για όλους τους αθλούμενους να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο των μυϊκών κραμπών, ακολουθώντας τις κατάλληλες στρατηγικές.

Η κράμπα εκδηλώνεται όταν ο μυς συσπάται με ανεξέλεγκτο κα βίαιο τρόπο, οπότε και εγκλωβίζεται σε οδυνηρό, ισχυρό και σταθερό σπασμό. Μπορούν δε να χτυπήσουν οποιονδήποτε μυ του σώματός. Η διάρκειά τους μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα έως (σε οξείες περιπτώσεις) έως 15 λεπτά.

Αν και οι μυϊκές κράμπες αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο που θα αντιμετωπίσουμε όλοι σε κάποια χρονική στιγμή, η ακριβής αιτία που τις προκαλεί δεν είναι γνωστή. «Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι κράμπες συμβαίνουν όταν οι φυσιολογικοί μηχανισμοί που ελέγχουν τη συστολή και διαστολή των μυών προσωρινά εξασθενήσουν», εξηγεί η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Γκέλυ Τζιβινίκου.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Οι διατάσεις και η χαλάρωση των μυών αποτελούν στρατηγικές που αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο των κραμπών και επίσης βοηθούν στη θεραπεία τους όταν δημιουργούνται.

Πώς να τις προλάβετε

• Πίνετε αρκετό νερό

• Μην εκτίθεστε πολλές ώρες στο πολύ κρύο ή στη ζέστη και στον ήλιο

• Κάντε προθέρμανση πριν τη γυμναστική και στο τέλος ασκήσεις χαλάρωσης. Ειδικά, αν δεν είστε αρκετά γυμνασμένοι, οι πιθανότητες να εμφανίσετε κράμπες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με κάποιον που είναι προπονημένος.

• Πριν πέσετε για ύπνο, κάντε αρκετές διατάσεις στα πόδια σας, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος.

•Φάτε μπανάνα και πιείτε αναψυκτικό τύπου κόλα ή άλλα ειδικά σκευάσματα για να πάρετε ηλεκτρολύτες.

Πώς να τις αντιμετωπίσετε άμεσα

Μετά τη γυμναστική, αν σάς πιάσει κράμπα στη γάμπα, πιάστε τα δάχτυλα του συγκεκριμένου ποδιού και τεντώστε τα προς τα πάνω, μέχρι το πόδι σας να χαλαρώσει εντελώς. Διαφορετικά, αν δεν νιώθετε έντονο πόνο, προσπαθήστε να ρίξετε όλο το βάρος του σώματός σας στα δάχτυλα του ποδιού σας, μέχρι να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση. Αφού λοιπόν χαλαρώσει, για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, κάντε ελαφρύ μασάζ. Για πιο άμεση ανακούφιση, μπορείτε να βάλετε μια θερμαντική κρέμα ή ένα θερμό επίθεμα. Παράλληλα, πιείτε λίγο δροσερό νερό ή ένα ισοτονικό ποτό.

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος τεντώνουμε πολύ ήπια τον μυ, για να κάνει έκταση και μετά ελαφρύ μασάζ.