Συνδυάζουμε δύο παλιές συνταγές που αγαπήθηκαν πολύ τη δεκαετία του 1960, σε μία. Από τη μια αγκινάρες α λα πολίτα, κληρονομιά της εύγευστης πολίτικης κουζίνας, με πατάτες και καρότα, και από την άλλη αγκινάρες με αρακά.

Υλικά

8 μεγάλες φρέσκιες αγκινάρες καθαρισμένες

4 μέτριες πατάτες

4 καρότα

250-300 γρ αρακά φρέσκο καθαρισμένο ή κατεψυγμένο

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

100 ml ελαιόλαδο

1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο

2-3 φλ ζεστό νερό

αλάτι, πιπέρι

1 κ.τ.σ αλεύρι ή κορν φλάουρ

χυμός από 2 λεμόνια, ένα για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες και ένα για το μαγείρεμα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ρίχνουμε σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Καθαρίζουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, κόβουμε τις πατάτες σε κύβους, τα καρότα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και ψιλοκόβουμε τον άνηθο.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τα καρότα, τα σοτάρουμε και αυτά για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες. Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τελευταίες βάζουμε τις αγκινάρες. Ρίχνουμε καυτό νερό να σκεπάσει το φαγητό, αλατοπιπερώνουμε, κουνάμε την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 20-30 λεπτά χωρίς να το ανακατέψουμε καθόλου για να μην σπάσουν οι αγκινάρες.

Με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε αν έχει γίνει ο αρακάς και οι αγκινάρες και αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ακόμη ή αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με λίγο νερό, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και χτυπάμε με ένα πιρούνι για να διαλυθεί καλά και να μην υπάρχουν σβώλοι. Προσθέτουμε ζουμί από το φαγητό και τέλος αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και από πάνω ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Κατόπιν κουνάμε την κατσαρόλα (δεν βάζουμε κουτάλι) και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει λίγο ακόμη μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη περίπου μισή ώρα πριν σερβίρουμε.

Σερβίρισμα

Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό με τραγανό άσπρο ψωμί και προαιρετικά με τυρί φέτα. Συνοδεύεται ευχάριστα με ένα δροσερό λευκό κρασί από τις ποικιλίες μοσχοφίλερο, (Μαντινεία), ασσύρτικο, σαββατιανό ή ροδίτη

Τιπς

Καθάρισμα. Με κοφτερό μαχαίρι, αφαιρούμε ένα ένα τα εξωτερικά σκληρά φύλλα μέχρι να εμφανιστούν τα μαλακά εσωτερικά φύλλα που έχουν ανοικτό πράσινο χρώμα. Κόβουμε το κοτσάνι περίπου 3-4 εκατοστά από τη βάση και το καθαρίζουμε κυκλικά από τις σκληρές ίνες ώστε να μείνει μόνο το τρυφερό κομμάτι. Με ένα μικρό στρογγυλό μαχαίρι αφαιρούμε το χνούδι από την καρδιά της αγκινάρας και την τρίβουμε με μια λεμονόκουπα. Για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες μέχρι να τις βάλουμε για μαγείρεμα τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό όπου έχουμε ρίξει το χυμό ενός λεμονιού. Αν είναι πολύ μεγάλες τις κόβουμε στη μέση.

Δέσιμο. Για πιο λεπτή γεύση, μπορούμε να δέσουμε τη σάλτσα αντί για αλεύρι με 1-2 κ.τ.σ κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Το προσθέτουμε στο φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει πέντε λεπτά ακόμη.

Αβγολέμονο. Αντί για κορν φλάουρ ή αλεύρι, χτυπάμε το ασπράδι από 1-2 αυγά, προσθέτουμε τους κρόκους, χυμό λεμονιού και σιγά σιγά ζουμί του φαγητού. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα, την κουνάμε απαλά και κλείνουμε τη φωτιά.