Φρέσκος από την εμφάνισή του στις ιλουστρασιόν σελίδες του «Paris Match» ως σύμβολο του militant chic, ο Γιάνης Βαρουφάκης πέρασε δύο ημέρες στο πολυτελές ξενοδοχείο Villa d’ Este στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, συμμετέχοντας στο ετήσιο φόρουμ του ιταλικού think tank Αμπροζέτι, την ιταλική εκδοχή της λέσχης Bilderberg, που σας έγραφα το Σάββατο.

Ηταν όμως πίσω χθες για να εμφανιστεί σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του Alpha και αμέσως μετά να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και συνεργάτες του στο Μαξίμου που συνεχίστηκε σε γνωστό στέκι του Παγκρατίου (σας έχω τις λεπτομέρειες στη σελίδα 7).

Ανάμεσα σε βόλτα με τη σύζυγό του Δανάη και σε σέλφι που του ζήτησαν πολλοί εκπρόσωποι Μέσων Ενημέρωσης (κυρίως γυναίκες δημοσιογράφοι)αλλά και ένοικοι του θερέτρου –που ήταν γυναικείο μοναστήρι πριν μετατραπεί τον 15ο αιώνα σε κατοικία του καρδιναλίου του Κόμο, για να γίνει σήμερα ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του κόσμου –ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αποπειράθηκε να κηρύξει το ευαγγέλιο των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων στους καπιταλιστές της Ιταλίας.

Την ομιλία του στο φόρουμ έσπευσε να αναρτήσει στο μπλογκ του ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από τους τακτικούς αναγνώστες του για το ότι «τα υπουργικά καθήκοντα έχουν εμποδίσει τις αναρτήσεις στο ιστολόγιό μου τον τελευταίο καιρό. Ομως τώρα σπάω τη σιωπή μου, μια και μόλις έκανα μια ομιλία που συνδυάζει την προηγούμενη εργασία μου με τις παρούσες προσπάθειές μου».

Το στυλ του φάνηκε να εντυπωσιάζει κάποιους από τους πιο επιφανείς ιταλούς επιχειρηματίες που ήταν παρόντες στο φόρουμ, στο οποίο πέρυσι –όπως πρώτος σας έγραψα –είχε πάρει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με το ύφος «εγώ λέω την αλήθεια σε αντίθεση με τους άλλους» που έχει υιοθετήσει τον τελευταίο καιρό ο Γιάνης Βαρουφάκης ενοχλώντας πολλούς ευρωπαίους ομολόγους του, έκανε έκκληση για μια προσέγγιση με περισσότερη φαντασία στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Οι ηγέτες της ΕΕ, είπε πίσω από κλειστές πόρτες στους συμμετέχοντες της εκδήλωσης που φέτος συμπλήρωσε 40 χρόνια ζωής, «πρέπει να αποδράσουν από τη φυλακή των λανθασμένων επιλογών» μεταξύ δημοσιονομικής αυστηρότητας και κεϊνσιανών κινήτρων, μεταξύ σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οσο χαλαρός έδειχνε στις φωτογραφίες που τον απαθανάτισαν να κάνει βόλτες στο γραφικό Τσερνόμπιο με τη σύζυγό του άλλο τόσο χαλαρός, λένε οι παρόντες, ήταν και στην ομιλία του. Μάλιστα πρότεινε και μια εναλλακτική μορφή ποσοτικής χαλάρωσης βάσει της οποίας η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα ΑΑΑ της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας προκειμένου να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων.

«Θα ήθελα να το ονομάσω σχέδιο Μέρκελ» ανέφερε υπαινικτικά ο Βαρουφάκης προκαλώντας τα ηχηρά γέλια του κοινού του.

Ο Ρίτσαρντ Κου, επικεφαλής οικονομολόγος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νομούρα, χαρακτήρισε τον Βαρουφάκη ως «την καλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα», συμφωνώντας ότι «η ανάπτυξη πρέπει να προηγηθεί, πριν η Ελλάδα μπορέσει να πληρώσει τους δανειστές της».

Αλλοι όμως, όπως σημειώνουν οι «Financial Times», υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τους όρους της συζήτησης λόγω της προκλητικής στάσης που τήρησε η Αθήνα στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της ευρωζώνης και οι οποίες την οδήγησαν σε απομόνωση. Ενας πρώην ιταλός αξιωματούχος μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το να έχεις δίκιο δεν σε κάνει πάντα να κερδίζεις στη συζήτηση».

Πάντως εκεί, στις όχθες της λίμνης Κόμο που κοσμεί με την παρουσία του σε κοντινή απόσταση και ο Τζορτζ Κλούνι, στους διαδρόμους της βίλας που πήρε το όνομά της από την έπαυλη του γιου της Λουκρητίας Βοργία αρκετά χιλιόμετρα νοτιότερα, γράφτηκε άλλο ένα κεφάλαιο της περιπέτειας του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών. Ανάμεσα σε ρουστίκ έπιπλα, βαριές κουρτίνες, ηλιόλουστες βόλτες, φωτογραφίες και πολλή κουβέντα.