Οι συναλλαγματικοί πόλεμοι μαίνονται καθώς όλοι προσπαθούν να κάνουν το νόμισμά τους πιο φθηνό. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο προκαλώντας ράλι του δολαρίου. Υπάρχουν όμως περισσότεροι από έναν τρόποι για να κερδίσει κάποιος τη μάχη. Μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον αντίπαλό του, όπως κάνει ο περισσότερος κόσμος απέναντι στις ΗΠΑ. Ή μπορεί να κερδίσει έδαφος, όπως κάνει η Κίνα καθώς το γουάν κερδίζει όλο και περισσότερο στις διεθνείς αγορές.

Το δολάριο διατηρεί την ηγετική θέση του ως κύριο νόμισμα συναλλαγματικών αποθεμάτων, με ποσοστό 62%, αν και έχει υποχωρήσει από το 72% που κατείχε το 2001. Το μερίδιο του δολαρίου στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ανήλθε πέρυσι στο 43%. Το ευρώ είναι ο μεγάλος χαμένος, καθώς 28,75% των συναλλαγών έγιναν στο νόμισμα αυτό από 33,52% που κατείχε αρχικά.

Μπορεί όλοι να θέλουν ένα πιο ασθενές νόμισμα για να έχουν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, αλλά επιζητούν επίσης το πρεστίζ του, να έχουν το νόμισμα εκείνο στο οποίο γίνονται οι περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο.

Η Κίνα, την ίδια στιγμή, προωθεί συνεχώς το γουάν ως νόμισμα διεθνών συναλλαγών, διαφημίζοντάς το με κάθε τρόπο στο εξωτερικό, ειδικά στα μεγάλα αεροδρόμια διαφόρων χωρών. Το γουάν αναλογεί σήμερα μόλις στο 2,06% των παγκόσμιων συναλλαγών, από 1,39% το προηγούμενο έτος. Εχει όμως ξεπεράσει σε μερίδιο το δολάριο της Αυστραλίας και του Καναδά. Με βάση στοιχεία του Ιανουαρίου, το γουάν είναι το 20ό πιο δημοφιλές νόμισμα στον κόσμο για την πραγματοποίηση συναλλαγών. Εάν οι ΗΠΑ είναι ο χαμένος των συναλλαγματικών πολέμων, η Κίνα είναι πολύ πιθανό να αναδειχθεί μακροπρόθεσμα νικήτρια. © Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι

αρθρογράφος του Bloomberg