Το Λονδίνο ποτέ δεν ήταν τόσο δημοφιλές όσο σήμερα ως προορισμός για τους πλουσιότερους του πλανήτη. Με τις γενικές εκλογές να έρχονται τον Μάιο, ωστόσο, η πρωτεύουσα της Βρετανίας μπορεί να δυσκολευθεί να διατηρήσει την ελκυστικότητά της απέναντι σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και η Σιγκαπούρη. Αυτό μάλιστα αναμένεται να συμβεί όποιος και να κερδίσει τις εκλογές.

Πολλές χώρες προσφέρουν άδειες διαμονής σε όσους επενδύουν εκεί σημαντικά ποσά. Η Βρετανία δίνει ειδική βίζα σε όσους επενδύουν 3 εκατ. δολάρια σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών ή σε κρατικά ομόλογα. Αυτό ακριβώς έκαναν 160 Ρώσοι το πρώτο εννεάμηνο του 2014. Επίσης αυτό έκαναν και αρκετοί Κινέζοι. Στο Λονδίνο βρίσκονται σήμερα 4.364 από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου, ξεπερνώντας τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονται 3.008 πλούσιοι και το Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκονται 2.690 πλούσιοι.

Ολοι αυτοί όμως μπορεί να μετανιώσουν για την επιλογή τους. Στη Βρετανία θα γίνουν εκλογές στις 7 Μαΐου και γκάλοπ δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των πρώτων θα είναι πολύ μικρή. Το κυβερνών Κόμμα των Συντηρητικών έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα για το εάν η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Κόμμα των Εργατικών απειλεί να βάλει περισσότερους φόρους στους πλουσίους εάν κερδίσει αυτό. Πολλοί από τους πλουσίους μπορεί να εγκαταλείψουν μια οικονομία της οποίας η ευημερία θα αρχίσει να αμφισβητείται και να μετακομίσουν σε άλλη χώρα.

Εάν μετά τις εκλογές αλλάξει το οικονομικό κλίμα στη Βρετανία, είτε λόγω μιας εξόδου της χώρας από την ΕΕ είτε λόγω υψηλότερων φόρων, το Λονδίνο μπορεί να γίνει λιγότερο ελκυστικός προορισμός για τους πλουσίους. Αυτό πιθανότατα θα κάνει την πρωτεύουσα της Βρετανίας λίγο πιο φτωχή.

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος

του Bloomberg

© Bloomberg News