Επειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα κατέληξε σε συμφωνία με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη. Ομως ο συμβιβασμός δεν αποκλείει να υπάρξουν και νέες σκληρές διαπραγματεύσεις. Σε κάθε διαπραγμάτευση σημείο-κλειδί για το αποτέλεσμα είναι το κόστος από μια ενδεχόμενη αποτυχία. Σε αυτήν την περίπτωση το κόστος είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit).

Για την Ελλάδα αυτό θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα και ως εκ τούτου δεν υποστηρίζεται από τη χώρα. Ποιο όμως θα είναι το κόστος ενός Grexit για την ευρωζώνη;

Το 2012 υπήρχε η θεωρία του ντόμινο από μια έξοδο της Ελλάδας, σήμερα η κατάσταση είναι διαφορετική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα Grexit θα είναι αναίμακτο. Υπάρχουν τρεις λόγοι γιατί ένα τέτοιο Grexit θα αποδυνάμωνε σημαντικά τη νομισματική ένωσης της Ευρώπης.

Πρώτον και κυριότερο, μια έξοδος της Ελλάδας θα ανέτρεπε την ιδέα ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη. Πολλοί θα θεωρούσαν ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

Δεύτερον, θα δικαίωνε όσους θεωρούν ότι το ευρώ δεν συνιστά παρά μια ισχυρή συμφωνία σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών και όχι ένα πραγματικό νόμισμα.

Τέλος, θα έκανε τους Ευρωπαίους να επισημοποιήσουν τούς μέχρι σήμερα άγραφους κανονισμούς διαζυγίου με την ευρωζώνη. Τίποτε από τα παραπάνω δεν σημαίνει ότι οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμες να πληρώσουν όσα ποσά χρειαστεί η Ελλάδα για να παραμείνει στην ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα έδειχνε προφανώς ότι παραδίδονται. Ωστόσο δεν πρέπει να έχουν και αυταπάτες: δεν μπορεί να υπάρξει ένα αίσιο Grexit.

Ο Ζαν Πιζανί-Φερί είναι καθηγητής στη Hertie School of Governance στο Βερολίνο και έχει καθήκοντα γενικού επιτρόπου χάραξης πολιτικής στη γαλλική κυβέρνηση. Είναι πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel.