Project Syndicate

Τα τελευταία έξι χρόνια η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είχε ως επί το πλείστον συνταχθεί με την πλευρά των μεγάλων τραπεζών όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής για τον κλάδο. Ομως με τη νέα πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα –να αντιμετωπιστεί η σύγκρουση συμφερόντων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο –ο Ομπάμα φαίνεται ότι έκανε ένα σημαντικό βήμα.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έβαλε για τα καλά το θέμα αυτό στο τραπέζι. Στις προτάσεις περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τις επενδυτικές συμβουλές που δίνονται από στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε άτομα που αποταμιεύουν για τη συνταξιοδότησή τους. Το πιο σημαντικό ερώτημα είναι εάν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τον χρηματοοικονομικό του σύμβουλο. Στις ΗΠΑ ορισμένοι από τους τελευταίους αμείβονται όχι με βάση το πόσο καλά πάνε οι επενδύσεις που έχουν προτείνει στους πελάτες τους αλλά με το ποια χρηματοπιστωτικά προϊόντα τούς πείθουν να αγοράσουν ώστε να κερδίζουν οι τράπεζες και τα στελέχη τους υψηλότερες προμήθειες. Ουσιαστικά πολλές φορές υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, αφού ένας σύμβουλος μπορεί να μην έχει τα υψηλότερα οικονομικά οφέλη παρουσιάζοντας την καλύτερη και πιο ενδεδειγμένη συμβουλή σε αποταμιευτή-πελάτη του.

Ο καθένας που παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εκείνους που αποταμιεύουν για το συνταξιοδοτικό τους πρόγραμμα θα πρέπει να πράττει μόνο με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του πελάτη. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να αντιμετωπίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η σύγκρουση συμφερόντων. Ο νόμος πρέπει να απαιτεί ώστε οι σύμβουλοι να διασφαλίζουν πάντα το συμφέρον των πελατών τους και όχι το δικό τους.

Η καλύτερη επενδυτική στρατηγική είναι να αξιολογεί κανείς προσεκτικά τον σύμβουλό του πριν υιοθετήσει όποια πολιτική τού προτείνει.

Ο Σάιμον Τζόνσον είναι καθηγητής στο ΜΙΤ Sloan, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, και συνιδρυτής του οικονομικού ιστολογίου The Baseline Scenario.