Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να κοιτάζει προς τα πίσω. Από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 σπαταλήσαμε πολλή ενέργεια προσπαθώντας να επιστρέψουμε στις ημέρες της ταχείας οικονομικής ανάπτυξης.

Η κρίση έχει τελειώσει και ο «κόσμος μετά την κρίση» είναι μπροστά μας. Είναι καιρός να υιοθετήσουμε νέο πλαίσιο ρεαλιστικών λύσεων για να προωθήσουμε την ευημερία για όλους.

Η τεχνολογική πρόοδος αλλάζει την οικονομία και την κοινωνία. Αυτή συμβαίνει μέσα σε ένα σύνθετο και βαθιά ενοποιημένο σύστημα με αποτέλεσμα να επηρεάζει τις οικονομικές δομές, τις κυβερνήσεις, την ασφάλεια και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Τίποτε δεν εξαιρείται από τις αλλαγές. Η βιομηχανία θα αλλάξει από την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η αλυσίδα εφοδιασμού θα αλλάξει ή θα αναμορφωθεί.

Η αυτοματοποίηση στους χώρους εργασίας θα βοηθήσει τους εργαζομένους να βγάζουν περισσότερα χρήματα και να είναι πιο παραγωγικοί. Η νέα εποχή ευνοεί περισσότερο τα ταλέντα, όπου η φαντασία και η καινοτομία –και όχι το κεφάλαιο ή οι φυσικοί πόροι –θα καθορίζουν την οικονομική ανάπτυξη. Αν όμως οι εργαζόμενοι δεν μπορέσουν να αποκτήσουν τα προσόντα που χρειάζονται οι νέες θέσεις εργασίας, θα μείνουν πίσω.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν περιβάλλον που θα δίνει κίνητρα στην καινοτομία του ιδιωτικού τομέα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πολίτες τους θα έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να είναι ανταγωνιστικοί. Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα που προσφέρουν και οι ιδιωτικές εταιρείες.

Η αλλαγή μπορεί να φοβίζει, αλλά είναι αναπόφευκτη. Στην πραγματικότητα είναι μια σημαντική ευκαιρία να βελτιώσουμε τα συστήματά μας, τις στρατηγικές μας και τους εαυτούς μας. Πρέπει να είμαστε ενθουσιώδεις και γεμάτοι ελπίδα για το πού θα μας πάει το τελευταίο κύμα τεχνολογικών αλλαγών.

Ο Κλάους Σουάμπ είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ