Σκληρή διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο ξεκινά στις Βρυξέλλες προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν τα μέτρα του προγράμματος-γέφυρα που διεκδικεί η Ελλάδα.

Οι δύο ομάδες εργασίας της «τεχνικής βοήθειας» που θα συνδράμουν στο να προετοιμαστεί το έδαφος για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την Δευτέρα καλούνται να συμφωνήσουν σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση έως το καλοκαίρι.

Στην πρώτη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που θα επιστρέψουν το απόγευμα στην Αθήνα. Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως επίσηςο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ελενα Παναρίτη.

Στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων των πιστωτών τον πρώτο λόγο θα έχουν ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο, ενώ ΔΝΤ και ΕΚΤ θα εκπροσωπηθούν από τον Ρίσι Γκογιάλ και Κλάους Μαζούχ αντιστοίχως.

Χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα θα διαβουλεύεται με τους «θεσμικούς εταίρους», κυρίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με το ΔΝΤ , από το οποίο έχει δανειστεί η χώρα και με την ΕΚΤ.

Σκληρές διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για το μείγμα πολιτικών και διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσει σε συμφωνία για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος αναμένονται πολύ σκληρές.

Τον τόνο τον έδωσε ήδη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατήσει το 70% του υφιστάμενου προγράμματος και να αντικαταστήσει το 30% των προαπαιτούμενων με ισοδύναμα μέτρα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας – γέφυρα η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας. Πρόκειται για το 70% των διαθρωτικών αλλαγών (Selected Structural Reforms) στο οποίο «επίμονα» αναφερόταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όλο το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με το in.gr η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί στις σημερινές διαπραγματεύσεις διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα:

1)τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες,

2)τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,

3)την μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο,

4)την φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης,

5)την διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,

6)αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας,

7)την μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο,

8)τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού,

9)την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό,

10)τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και

11)τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.

Αντιθέτως η ελληνική πλευρά φέρεται να θέτει «κόκκινες γραμμές» σε 5 προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης και ειδικά:

1)στην μεταρρύθμιση του ΦΠΑ,

2)στην μείσωση των μη μισθολογικών επιδομάτων,

3)στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις,

4)στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση,

5)στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Πάντως, αν και η ελληνική πλευρά με τις προτάσεις της διεκδικεί μείωση των στόχων που προβλέπει το πρόγραμμα για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 4,5% του ΑΕΠ στο 1,5% του ΑΕΠ, ώστε να εξασφαλισθεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος που θα δώσει την ευχέρεια πολλές μεταρρυθμίσεις να γίνουν σε βάθος χρόνου και οργανωμένα, οι πιστωτές μιλούν ήδη για αντικατάσταση των παραπάνω πέντε «τοξικών» παρεμβάσεων με δημοσιονομικά ισοδύναμα, κάτι που η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί.