Η υπόσχεση πληθώρας θέσεων εργασίας και αποδοχών που μπορεί να φτάνουν τα 250.000 δολάρια τον χρόνο δελέασαν την κολομβιανής εθνικότητας Κλάρα Κορέα Ζάπα και τον βρετανό σύζυγό της. Το ζευγάρι έφτασε στο Περθ της Αυστραλίας όταν ο πυρετός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του.

Οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων ήταν περιζήτητοι το 2012, όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού ξεπερνούσαν τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας τους εργαζομένους του κλάδου να μη σκέφτονται για δεύτερη φορά το να ταξιδέψουν στην άλλη άκρη του κόσμου για μια καλή θέση. Μέσα σε δύο χρόνια, όμως, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στα μισά επίπεδα από αυτά που υπήρχαν το 2012 και η Ζάπα έχασε τη δουλειά της ως ειδική ασφαλείας.

Τώρα ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει τη δουλειά του και ο άντρας της, ο οποίος απασχολείται στην αγορά εμπορευμάτων. Τέτοιες ανησυχίες είναι πολύ συνηθισμένες για τους εργαζομένους, καθώς οι περικοπές στις θέσεις εργασίας στον ενεργειακό κλάδο παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τις 100.000 σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις από τη Σκωτία μέχρι την Αυστραλία και τη Βραζιλία. Τα στοιχεία αυτά έδωσε η Swift Worldwide Resourves, εταιρεία που ειδικεύεται στην κάλυψη θέσεων εργασίας και έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο.

«Αποτελεί ένα σοκ» είπε η 20χρονη Ζάπα σε τηλεφωνική της συνέντευξη. Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση προς τον σύζυγό της «να διατηρήσει τη δουλειά του, ακόμη και να δουλέψει παραπάνω» προσέθεσε.

Οι ανησυχίες της είναι ίδιες με τις ανησυχίες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που μετακόμισαν σε πόλεις όπου ανθούσε η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού ήταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Το μεγάλο ερώτημα για τους εργαζομένους που έχουν μείνει στον κλάδο είναι το πόσο θα διαρκέσουν ακόμη οι περικοπές στις θέσεις εργασίας. Υψηλόβαθμα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται η BP και η Royal Dutch Shell, έχουν ανακοινώσει περικοπές που ξεπερνούν τα 40 δισ. δολάρια. Εχουν διαβεβαιώσει επίσης τους επενδυτές τους ότι θα προχωρήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές εάν η αγορά δεν ανακάμψει σύντομα.© Bloomberg News