Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον οποίο συμφωνήθηκε η αναθέρμανση και επιτάχυνση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Στην αρχική του παρέμβαση, ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τη Ρωσία «την πιο δημοφιλή χώρα στην Ελλάδα» αλλά και τη νέα ελληνική κυβέρνηση ως τη δημοφιλέστερη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς συγκεντρώνει υποστήριξη του 72% των πολιτών της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στο παρελθόν, έχουν δοθεί πολλές υποσχέσεις από την Αθήνα για τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς αυτές να υλοποιηθούν, γι’ αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση ξεκινά από αύριο κιόλας, αφού ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για το τρίγωνο αποσταθεροποίησης που περιβάλλει την Ελλάδα, αρχίζοντας από την Ουκρανία και καταλήγοντας στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής λύσης του Ουκρανικού, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε οι κυρώσεις ήταν αποτελεσματικές, γι’ αυτό και πρέπει να βρεθούν άλλα εργαλεία συνεννόησης» αλλά και ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι λύση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων και δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι εφόσον διατυπωθεί αίτημα οικονομικής βοήθειας από την Αθήνα, αυτό θα εξεταστεί από τη ρωσική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα ανησυχεί έντονα για 100.000 ελληνικής καταγωγής Ουκρανούς πολίτες σε Μαριούπολη και Ανατολική Ουκρανία» ανέφερε ο υπ. Εξωτερικών στις πρώτες του δηλώσεις στη Μόσχα. Προανήγγειλε δε «μελλοντική κοινή πρωτοβουλία Ελλάδας – Ρωσίας για προστασία των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, Συρία, Ιράκ».

«Ευχαριστούμε τη Ρωσία για σταθερή υποστήριξη στο Κυπριακό. Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χώρα στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Της συνάντησης με τον Σεργκέι Λαβρόφ προηγήθηκε η επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στο Βερολίνο, ενώ το προσεχές διάστημα θα μεταβεί, επίσης, στο Παρίσι και στο Κίεβο, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Ουκρανίας και θα συζητήσει θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Σε ανακοίνωσή του εν όψει της συνάντησης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η ελληνορωσική συνεργασία βασίζεται στην κοινότητα πολιτισμών και παραδόσεων, αλλά και στις παρεμφερείς αντιλήψεις για τους τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας στη βάση της πολυπολικότητας.

«Αποστολή των επικείμενων συνομιλιών των επικεφαλής των υπουργείων Εξωτερικών, είναι να δοθεί ώθηση στις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς και προς εκείνες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, οι οποίες προσδιορίστηκαν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Aλέξη Τσίπρα. Η Αθήνα αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον το έργο του «Τurkish Stream», όσον αφορά στην δημιουργία ‘κόμβου’ φυσικού αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναφερθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια, ενώ τον προσκάλεσε στη Μόσχα και η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου. Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ επισημαίνεται, επίσης, ότι η επίσκεψη του Ν. Κοτζιά «πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού διπλωματικού διαλόγου με την Αθήνα, μετά το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών».