Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ψάχνει πολιτικό γραφείο κάπου στο Κέντρο. Το συνέδριο «με όλα τα ζητήματα ανοιχτά» θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, τον Μάιο. Τα περισσότερα ονόματα των πιθανών υποψήφιων προέδρων του Κινήματος ήδη κυκλοφορούν. Οι ζυμώσεις στελεχών έχουν ξεκινήσει. Με δυο λόγια, η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ανοίξει για τα καλά στο ΠΑΣΟΚ. Εξού κι ένας από τους φερομένους ως διεκδικητές της προεδρίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ήταν ο πρώτος που άφησε να εννοηθεί on camera ότι θα θέσει υποψηφιότητα.

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών είπε χαρακτηριστικά χθες στον Σκάι: «Δεν είναι η κούρσα της διαδοχής αυτό που χρειαζόμαστε, είναι η αφετηρία της αναγέννησης που πρέπει να γίνει, και εκεί πρέπει να είμαι εγώ. Αυτός είναι ο στόχος μου, η επιθυμία μου και αυτό που θα κάνω». Το όραμά του, όπως είπε, για την παράταξη «είναι να ξαναγίνει ελκυστική» και όχι κόμμα – δορυφόρος του ΣΥΡΙΖΑ ή συνεργάτης της ΝΔ. Στην πρώτη βέβαια συνεδρίαση της ΚΟ και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που έγινε μετά τις εκλογές, αρκετοί από τους παρισταμένους έμειναν με την αίσθηση ότι η Φώφη Γεννηματά είναι αυτή που «βιάζεται».

Το αγκάθι της εκλογής. Οι περισσότεροι στο κόμμα φαίνεται να συμφωνούν με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Αρκεί να μην πάμε πιο αργά γιατί αυτό θα θεωρηθεί αδράνεια» τονίζουν ορισμένοι. Οι εσωκομματικές συζητήσεις, σε αυτήν τη φάση, εστιάζουν κυρίως στον τρόπο εκλογής του νέου προέδρου. «Υπάρχουν σκέψεις να γίνει η ανάδειξή του από το συνέδριο» λέει γνωστό στέλεχος. «Δύσκολα όμως κάτι τέτοιο θα περάσει από τα όργανα» συμπληρώνει αμέσως. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, Γεννηματά και Λοβέρδος επιθυμούν να τηρηθεί το γράμμα του Καταστατικού, που προβλέπει εκλογή από τη βάση. Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Κυριάκος Πιερρακάκης από την άλλη, με επιχείρημα τη δραματική συρρίκνωση της εκλογικής βάσης του Κινήματος, θα προτιμούσαν να εκλεγεί ο πρόεδρος από ένα συνέδριο.