Ενα σημαντικό μάθημα δημοκρατίας παρέδωσε η Ανγκελα Μέρκελ στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας, δηλώνοντας από τη Βουδαπέστη ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Ορμπαν θα πρέπει να αφήσει περισσότερο χώρο έκφρασης αλλά και δράσης στους αντιπάλους του.

Η ερμηνεία του δημοκρατικού πολιτεύματος και των αρχών που το διέπουν, η σημασία της αντιπολίτευσης και της Κοινωνίας των Πολιτών, η ελευθερία του Τύπου αλλά και η κρίση στην Ουκρανία ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν τον ούγγρο πρωθυπουργό και τη γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χθες η Ανγκελα Μέρκελ στην Ουγγαρία, την πρώτη από τότε που ο Ορμπαν ανέλαβε την εξουσία, το 2010.

«Μιλήσαμε για την ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και επισήμανα ότι ακόμη και όταν κάποιος κατέχει μία ευρεία πλειοψηφία, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, είναι σημαντικό να αξιολογεί τον ρόλο της αντιπολίτευσης, της Κοινωνίας των Πολιτών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης» τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ούγγρο πρωθυπουργό.

«Οι κοινωνίες μας αναπτύσσονται όταν οι ομάδες αυτές αντιπαλεύουν μεταξύ τους ώστε να βρουν τον καλύτερο τρόπο προόδου και νομίζω πως αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό μοντέλο για την Ουγγαρία» πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος. Οι δηλώσεις της, ωστόσο, δεν πτόησαν τον Ορμπαν, ο οποίος έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη δημοκρατία.

«Δεν είναι όλες οι δημοκρατίες αναγκαστικά φιλελεύθερες» δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ».

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ορμπαν είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν αποτελεί υπόδειγμα «ανελεύθερης δημοκρατίας», ενός πολιτικού συστήματος το οποίο θα ήθελε να εφαρμόσει στη χώρα του. Επιθυμώντας να αποσαφηνίσει τα λεγόμενά του ο ούγγρος πρωθυπουργός εξήγησε πως μια «ανελεύθερη» Ουγγαρία θα εξακολουθούσε να ασπάζεται την αρχή της ελευθερίας αλλά ταυτόχρονα θα είχε ως κύρια προτεραιότητά της το εθνικό συμφέρον δίχως να είναι απαραίτητη η συναίνεση της Δύσης για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνάται η χώρα.

«Αν κάποιος επιθυμεί να δηλώσει πως η δημοκρατία είναι απαραίτητα φιλελεύθερη, τότε ζητεί την προνομιακή μεταχείριση ενός συγκεκριμένου συστήματος ιδεών και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε» είπε χθες ο Ορμπαν. «Δεν μπορώ να καταλάβω τη σημασία της φράσης «ανελεύθερη δημοκρατία»» απάντησε η Μέρκελ, προσδιορίζοντας αμέσως μετά ότι «προσωπικά πιστεύω πως οι ρίζες της δημοκρατίας είναι πάντα φιλελεύθερες, αν και όχι μόνο».

Προχθές, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Ουγγαρία, χιλιάδες κάτοικοι της Βουδαπέστης συμμετείχαν σε πορεία έξω από το Κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν για τους στενούς δεσμούς του Βίκτορ Ορμπαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, γεγονός που έχει εξοργίσει, πέρα από την πλειονότητα του ουγγρικού λαού, την ΕΕ και την Ουάσιγκτον.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποστηρίζουν πως έπειτα από την εμπλοκή του στην ουκρανική κρίση ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα πρέπει να απομονωθεί. Χθες πάντως η Ανγκελα Μέρκελ απέφυγε να επικρίνει, τουλάχιστον μπροστά στους δημοσιογράφους, τις φιλικές σχέσεις του Ορμπαν με το Κρεμλίνο.

Οσον αφορά την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, η γερμανίδα καγκελάριος απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός προσδιορίζοντας ταυτόχρονα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο. «Είμαι πεπεισμένη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα» δήλωσε η Μέρκελ, θέση με την οποία συμφώνησε και ο Βίκτορ Ορμπαν.