Το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων θα είναι το πρώτο ουσιαστικό τεστ για τη σχέση των τραπεζών με τη νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη, πρόκειται για βασική προτεραιότητα, η οποία ταυτόχρονα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τα σχέδιά της στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Με 25 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια, εκ των οποίων περίπου τα μισά ανήκουν σε ιδιώτες, οι τράπεζες γνωρίζουν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει. Εξάλλου, πριν από περίπου ένα εξάμηνο φαινόταν να έχει βρει μια φόρμουλα, όμως ο ανασχηματισμός και η αντικατάσταση Δένδια από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης πάγωσε τη διαδικασία. Εκτοτε, δανειολήπτες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τηρούν στάση αναμονής, με τους πρώτους –σε μεγάλο βαθμό –να παγώνουν τις πληρωμές και τις δεύτερες να αναζητούν εργαλεία ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Με την έλευση της νέας κυβέρνησης, οι τράπεζες περιμένουν με αγωνία τη νομοθετική ρύθμιση. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι μια γενικευμένη σεισάχθεια θα τινάξει στον αέρα τους ισολογισμούς τους. Ετσι, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα stress test και θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρουν από την αγορά. Ουσιαστικά, μια μαζική ρύθμιση –χωρίς όρους και προϋποθέσεις –θα σημάνει και την de facto κρατικοποίησή τους, μια και οι ιδιώτες μέτοχοι δεν θα καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Στον αντίποδα, αναγνωρίζουν ότι μια στοχευμένη και συντεταγμένη ρύθμιση στα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων είναι απαραίτητη στην ευρύτερη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας. Οσο τα νοικοκυριά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βάρη τόσο αυξάνονται οι επισφάλειες. Παράλληλα, μια γενναιόδωρη μείωση στη δόση για τους συνεπείς δανειολήπτες θα σημάνει περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα, το οποίο άμεσα θα πέσει στην πραγματική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι τράπεζες έχουν αποδεχθεί το σενάριο ακόμα και να κουρέψουν μέρος των οφειλών και ταυτόχρονα να κάνουν μαζικές ρυθμίσεις, με επιμήκυνση της διάρκειας και γενναία μείωση του επιτοκίου. Γνωρίζουν καλά ότι είναι καλύτερο να εισπράξεις μέρος από ένα χρέος παρά να διεκδικείς το σύνολό του με ελάχιστες, όμως, πιθανότητες.

Συνεπώς, η κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκείνη που θα καθορίσει αν θα υπάρξει σκηνικό ρήξης ή από κοινού διαχείριση του προβλήματος. Αυτό που σίγουρα περιμένει η αγορά –τραπεζική και μη –είναι άμεσες κινήσεις. Γιατί εν αναμονή των νέων μέτρων οι δανειολήπτες παγώνουν τις πληρωμές τους, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα οι επισφάλειες να διογκώνονται και η διαχείριση του προβλήματος να γίνεται δυσκολότερη μέρα με τη μέρα.