Εκαναν φτερά 8 δισ. ευρώ

«Under control» –ελληνιστί υπό έλεγχο –χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες τη ροή των αναλήψεων από τα γκισέ και τα ATM καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές της επόμενης Κυριακής. Στα 3 δισ. ευρώ που έφυγαν τον Δεκέμβριο θα πρέπει να προστεθούν άλλα 4-5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα φύγουν τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή κίνηση στους λογαριασμούς καταθέσεων. Οι τραπεζίτες, πάντως, δεν νιώθουν και ιδιαίτερα αγχωμένοι από τη χασούρα αυτή. Αντίθετα, διαβεβαιώνουν ότι ένα ποσό της τάξης των 8 δισ. ευρώ είναι εντός των ορίων αντοχής των τραπεζών και απολύτως διαχειρίσιμο.

Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το 2012, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων –του Μαΐου και του Ιουνίου –είχαν κάνει «φτερά» καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ(!) από τα 40 δισ. ευρώ που είχαν «φύγει» συνολικά εκείνη την περίοδο με προορισμό το εξωτερικό, τις τραπεζικές θυρίδες και τα στρώματα. Κάποια –ή μάλλον τα περισσότερα –είναι ακόμη εκεί που πήγαν.

Χάνουν

τον ύπνο τους

Αλλο πράγμα κάνει τους τραπεζικούς παράγοντες να χάνουν τον ύπνο τους. Τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Οπως μου έλεγε ανώτερο τραπεζικό στέλεχος, τότε θα κριθεί το στοίχημα της ρευστότητας των τραπεζών. Οχι μόνο γιατί μια συμφωνία με την τρόικα είναι απολύτως αναγκαία για να συνεχίσει η ΕΚΤ να δίνει ενέσεις ρευστότητας στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Αλλά γιατί όλοι όσοι διατηρούν λεφτά στην Ελλάδα, είτε σε ομόλογα και μετοχές είτε σε καταθέσεις, περιμένουν τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης. Για να δουν πού θα το πάει. Και να πάρουν αποφάσεις. Φαντάσου λοιπόν, μου έλεγε ο τραπεζίτης, να διαμορφωθεί ένα κλίμα σύγκρουσης κυβέρνησης και τρόικας και οι ξένοι να αρχίσουν να ξεπουλάνε μετοχές και ελληνικά ομόλογα. «Οι καταθέτες θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια;» αναρωτιόταν με αρκετή δόση ανησυχίας.

Διάλογος κωφών

Μαθαίνω πάντως –και αυτό με μεγάλη ανακούφιση –ότι τον τελευταίο μήνα δίνουν και παίρνουν οι συναντήσεις των στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκη, Μηλιού και άλλων) με τους επικεφαλείς των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ενημερώνονται από πρώτο χέρι για τις καταθέσεις, για τη ρευστότητα των τραπεζών που έχουν στεγνώσει από τις «αναγκαστικές» αγορές εντόκων γραμματίων του Δημοσίου αλλά και για τα κόκκινα δάνεια και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Γίνονται και κάποιες συζητήσεις γενικού χαρακτήρα για την οικονομία: αισθάνομαι όμως ότι οι τραπεζίτες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι από αυτά που ακούν ούτε είναι και πολύ βέβαιοι ότι αυτά που λένε τα πολυκαταλαβαίνουν οι συνομιλητές τους. Σχεδόν καθημερινές είναι, όπως πληροφορούμαι, και οι επισκέψεις μεσαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα επιμέρους τμήματα και διευθύνσεις της Τραπέζης της Ελλάδος. Γι’ αυτό και το μόνο που δεν μπορεί να πει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές είναι ότι δεν ήξερε!

Ούτε σε ρέπος

του EFSF

Υποθέτω λοιπόν ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν πληροφορηθεί αρμοδίως για την απροθυμία των ξένων επενδυτών να ανανεώσουν τα ρέπος που είχαν συνάψει με ελληνικές τράπεζες με βάση ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Τέτοια είναι η αβεβαιότητα των ξένων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα που αρνούνται να επενδύσουν για πολύ μικρό διάστημα (τρίμηνο ή εξάμηνο) με υψηλό επιτόκιο σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που έχουν την εγγύηση του EFSF. Δηλαδή σε ομόλογα που δεν πρόκειται να κουρευτούν ποτέ και θα αποπληρωθούν μέχρι τελευταίας δεκάρας. Απίστευτο –αλλά και διδακτικό!

Ποιον ακούει

ο Αλέξης;

Ολα αυτά δεν εμποδίζουν, ωστόσο, τα πηγαινέλα στην Αθήνα εκπροσώπων των ξένων τραπεζών και θεσμικών επενδυτών που θέλουν διακαώς να ανακαλύψουν τα μυστικά του «φαινομένου» ΣΥΡΙΖΑ. Να μάθουν δηλαδή πού το πάει το κόμμα που προορίζεται για πρώτο, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Το βασικό ερώτημα που έθεταν σε συνομιλητές τους την προηγούμενη εβδομάδα ήταν το εξής: Ποιο είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ακούει ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά τα οικονομικά; Πρόκειται προφανώς για την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και παρότι οι μετοχές Βαρουφάκη είναι ανεβασμένες αυτή την περίοδο δεν θα διακινδυνεύσω μια απάντηση.