Να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους και να συμφωνήσει σε μια εξάμηνη παράταση του προγράμματος, αν εκλεγεί, κάλεσε την Πέμπτη τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα. Παράλληλα, απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις για τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και για την προοπτική εξόδου από το πρόγραμμα στήριξης.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει την έλλειψη μετρητών με την έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους που θα καλυπτόταν από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και μέσω της άντλησης χρημάτων από το δημόσιο αποθεματικό.

Προειδοποίησε ότι η αποπληρωμή του χρέους του Μάρτιου δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. «Απευθύνω προειδοποίηση, επειδή υπάρχει εφησυχασμός για το πώς θα συγκεντρωθούν τα κεφάλαια για να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και αυτός ο εφησυχασμός δεν δικαιολογείται» είπε στους Financial Times. Ξεκαθάρισε δε πως η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες» κατά την ανάληψη των καθηκόντων της. «Το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ πιεστικό και τα χρήματα δεν είναι εκεί» είπε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η χρηματοοικονομική θέση της χώρας επί του παρόντος φαίνεται δύσκολη, καθώς τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί σε μόλις 2 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη «χτυπήσει ταβάνι» στο σκέλος των εντόκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, και τα οποία ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ. «Βαδίζουμε σε μια λεπτή γραμμή» είπε ο κ. Χαρδούβελης και αποκάλυψε πως οι ξένοι επενδυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων του περασμένου μήνα, επειδή θεωρούν πως ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδούβελης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με τους ευρωπαίους εταίρους και να συμφωνήσει σε μια εξάμηνη παράταση του προγράμματος -μια ιδέα που υποστηρίζεται από πολλές χώρες της ευρωζώνης- ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να διευθετηθεί μια ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα. «Αν δεν είμαστε σε πρόγραμμα από την 1η Μαρτίου, αυτό θα σήμαινε μια βρώμικη έξοδο (από το πακέτο διάσωσης). Θα ήμασταν μόνοι μας χωρίς ευρωπαϊκή υποστήριξη. Όμως, εάν υπάρξει παράταση έξι μηνών η Ελλάδα θα αγοράσει χρόνο για να οργανώσει μια συνετή έξοδο από το πρόγραμμα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος στις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό και ειδικά στην υστέρηση των εσόδων, κάτι που έγινε ιδιαιτέρως αισθητό το Δεκέμβριο, ο κ. Χαρδούβελης παραδέχθηκε πως η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές έχει αλλάξει τη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων που αναμένουν την έκβασή τους. «Εμείς δεν βλέπουμε ακόμη κάποιο πρόβλημα με τον προϋπολογισμό» είπε και προσέθεσε πως τα προβλήματα σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στις επιχειρηματικές συμβάσεις, με τις επενδύσεις που τίθενται σε αναμονή και σε γενικές γραμμές με την «ασφυκτική» οικονομική δραστηριότητα. «Αν η αβεβαιότητα επιλυθεί γρήγορα θα ανακτήσουμε την ανάπτυξη και οι επενδυτές θα επανέλθουν», ανέφερε.

Ο κ. Χαρδούβελης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να αποφευχθεί, τονίζοντας ότι τα 3/4 των Ελλήνων θέλουν η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι πολίτες κατά βάθος καταλαβαίνουν ότι (η ευρωζώνη) παρέχει έναν οδηγό για τη χάραξη πολιτικής που θα καθορίσει αυτή τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά, αλλά προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος του ατυχήματος παραμένει.

«Δεν αντιλαμβάνομαι το Grexit ως μια πραγματική επιλογή. Παρ ‘όλα αυτά, λόγω των βραχυπρόθεσμων περιορισμών που περιγράφονται, ένα ατύχημα θα μπορούσε να συμβεί στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους. Ελπίζω μόνο να επιτευχθεί η εξισορρόπηση γρήγορα», κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.