Ηευρωζώνη υποφέρει από κόπωση λόγω της λιτότητας, όπως αυτό φαίνεται από δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο να αλλάξει την κυβέρνηση με μία που έχει λιγότερο ενθουσιασμό για περικοπές δαπανών. Η Γερμανία είναι ο βασικός αρχιτέκτονας της δημοσιονομικής προσαρμογής και ο βασικός επικριτής προσπαθειών να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Η καρδιά της γερμανικής βιομηχανίας όμως δείχνει ότι δεν απειλούνται μόνο οι γείτονες της χώρας από την οικονομική αυτή αδιαλλαξία. Η ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας αποτελείται από 3,7 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιες πωλήσεις έως 50 εκατ. ευρώ. Το επιχειρηματικό αυτό περιβάλλον χειροτερεύει, όσο φθηνό και εάν είναι το κόστος δανεισμού της ΕΚΤ, ενώ οι εταιρείες επίσης δεν ενδιαφέρονται να δανειστούν για να επεκταθούν.

Οπως λέει πρόσφατη έκθεση της Ενωσης Γερμανικών Αποταμιευτηρίων, η εξασθένηση των επενδύσεων από τις γερμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει να κάνει με την έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης. Οι συνεχιζόμενες οικονομικές δυσκολίες που ζουν πολλές χώρες της νομισματικής ένωσης, καθώς και οι γεωπολιτικές κρίσεις, έχουν ενισχύσει τη στρατηγική της αναμονής που ακολουθούν σήμερα πολλές γερμανικές επιχειρήσεις μέχρι να δουν τις εξελίξεις, αναφέρεται ακόμη στην έκθεση.

Οπως αναφέρεται στην ίδια μελέτη, οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η Γερμανία φρενάρουν πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης, ενώ τα χαμηλά επιτόκια από μόνα τους δεν αρκούν.

Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί ότι θα αρχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για να ρίξει περισσότερα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Χωρίς μια αντίστοιχη πρωτοβουλία από την πλευρά των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για να αυξηθούν οι δαπάνες, ειδικά οι επενδύσεις σε υποδομές, η κεντρική τράπεζα έχει δύσκολο έργο. Η Γερμανία πρέπει να αλλάξει τακτική, να σταματήσει να μπλοκάρει πρωτοβουλίες για ανάπτυξη και να οδηγήσει την ευρωζώνη σε μια στρατηγική που θα οδηγήσει την οικονομία σε ανάκαμψη. © Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg