Την τελευταία πενταετία κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή η οικονομική κρίση και η κοινωνική καταστροφή που επέφερε η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή διαχείρισή της, με αποτέλεσμα στον δημόσιο λόγο να περάσει σε δεύτερο επίπεδο το τεράστιο αξιακό, θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Ωστόσο, το αίτημα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της οικοδόμησης ενός σύγχρονου, ανοιχτού, αποτελεσματικού αλλά και δίκαιου κράτους είναι εξίσου σημαντικό με αυτό της οικονομικής ανάκαμψης με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαντλείται στο εναλλακτικό σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αλλά δίνει εξίσου έμφαση στη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους.

Κατ’ αρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ μιας σε βάθος συνταγματικής αναθεώρησης που θα σπάσει το απόστημα της διαπλοκής καταργώντας την προκλητική ασυλία των υπουργών, θα ενισχύσει το επίπεδο προστασίας του συνόλου των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων ώστε να γίνει πράξη η ισότητα, θα υπερβεί κάθε είδους διάκριση και θα εισαγάγει νέους θεσμούς άμεσης συμμετοχής της κοινωνίας στην πολιτική ζωή σε όλα τα επίπεδα.

Πρεσβεύουμε ένα άλλο ήθος και μια άλλη αντίληψη για την εξουσία, την οποία διεκδικούμε στο όνομα, για λογαριασμό και με την άμεση και ενεργό συμμετοχή, του ελληνικού λαού ώστε να ξαναποκτήσει υπόσταση η έννοια του πολίτη.

Στο επίπεδο της Δημόσιας Διοίκησης οι βασικοί άξονες ενός προοδευτικού θεσμικού μετασχηματισμού είναι κατ’ αρχήν δύο :

Αφενός, η πρόληψη και η καταστολή της διαπλοκής και της διαφθοράς, που σημαίνει αποσύνδεση της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού από τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων σε όλη την κλίμακα του Δημοσίου, εισαγωγή δικλίδων ασφαλείας και θεσμών δημόσιας λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και, τέλος, ουσιαστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και αποφασιστική δίωξη κάθε σκανδάλου, όσο «ψηλά» και αν εντοπίζεται.

Αφετέρου, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που εκπορεύεται από τον προσανατολισμό της λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών προς τις κοινωνικές ανάγκες, από την επένδυση σε υλικοτεχνική υποδομή, σε νέες τεχνολογίες και σε ανθρώπινο δυναμικό, από τη ρήξη με απαρχαιωμένες πρακτικές πατρωνίας και την καθιέρωση πραγματικής αξιοκρατίας.

Η αλλαγή, λοιπόν, σελίδας για τη χώρα αφορά και τους θεσμούς της. Με την Αριστερά στην κυβέρνηση ξαναδίνουμε προβάδισμα της δημοκρατίας έναντι της αγοράς. Παίρνουν οι πολίτες τις αποφάσεις για τη ζωή τους στα χέρια τους.

Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για την Αυτοδιοίκηση και τις Δημοσκοπήσεις