Σε αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η μάχη μεταξύ των υπέρμαχων της δημιουργίας νέου γηπέδου της ΑΕΚ εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι παλιές εγκαταστάσεις και της δημοτικής Αρχής και κατοίκων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας οι οποίοι αντιδρούν, καταγγέλλοντας ότι μέσω του νέου σχεδίου υπάρχει καταπάτηση εκτάσεων του Αλσους με το οποίο συνορεύει.

Εχουν περάσει έντεκα χρόνια από την κατεδάφιση του ιστορικού γηπέδου της ΑΕΚ και εννέα χρόνια από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε η πρόταση για την επανακατασκευή του με το όνομα Αγια-Σοφιά από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, η οποία προωθείται μετά και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μία ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, λίγο μετά την ανάδειξη των νέων δημοτικών Αρχών και εν μέσω αντιδράσεων, αλλά και παλινωδιών από κόμματα και τους τότε διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου.

Σήμερα τα τύμπανα πολέμου ηχούν στην περιοχή, με πιο πρόσφατες τις επεισοδιακές σκηνές που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας. Εκεί όπου εισέβαλαν οπαδοί της ομάδας και ακολούθησαν συμπλοκές με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση σύμβουλοι προσκείμενοι στη δημοτική Αρχή και κάποιοι να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ. Η εικόνα δεν βελτιώθηκε ούτε κατά τη χθεσινή ημέρα, παρά τη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος της πόλης Αρης Βασιλόπουλος και οπαδοί της ΑΕΚ. Μετά την ένταση που επικράτησε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Βασιλόπουλος φέρεται να εμφανίστηκε ανοικτός σε επαφές με οποιονδήποτε εμπλέκεται στην ανακατασκευή του γηπέδου.

Αρχικώς, χθες το πρωί ο δήμαρχος προέβη σε ανακοίνωση περί ανάκλησης της δέσμευσής του για συνάντηση. «Υστερα από τις χθεσινές επιθέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, που οδήγησαν στον τραυματισμό πέντε δημοτικών συμβούλων και τουλάχιστον ενός πολίτη, η συνάντηση του δημάρχου με ομάδα οπαδών της ΑΕΚ ματαιώνεται» ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι τελικά η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε, όλα δείχνουν ότι έπεσε στο κενό, με τις δύο πλευρές να τραβούν το σκοινί και να εμμένουν στις απόψεις τους. Οι οπαδοί δεν έδειξαν διατεθειμένοι να καταδικάσουν τα γεγονότα στο Δημοτικό Συμβούλιο –δεν λείπουν εξάλλου και οι φωνές που κάνουν λόγο για καθοδηγούμενες ενέργειες ορισμένων από όσους επιδιώκουν την ολοκλήρωση του γηπέδου.

Από την πλευρά του, όμως, και ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην κοπή ούτε ενός δέντρου από το Αλσος προκειμένου να υλοποιηθεί η εφαρμογή του νέου σχεδίου για το γήπεδο. «Οι ιθύνοντες που έφτιαξαν και υπαγόρευσαν τον νόμο γνωρίζουν ότι μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος μπορεί να δοθεί έστω και ένα μέτρο δασικής έκτασης. Εμείς λέμε «ναι» στην επιστροφή της ΑΕΚ αλλά θα πρέπει να γίνει στο οικόπεδο που είχε» σημείωσε ο δήμαρχος (στον Nova Sport FM).

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ. Σε κάθε περίπτωση, η πόλη εδώ και καιρό είναι διχασμένη. Τον περασμένο Ιούλιο το κλίμα υπήρξε εμφυλιοπολεμικό κατά τη διάρκεια ταυτόχρονων συγκεντρώσεων από τη μια των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ και από την άλλη κατοίκων, συνοδευόμενων ωστόσο και από αριστερές ομάδες με ξύλα και κράνη.

Τα προχθεσινά επεισόδια, εξάλλου, στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν πρωτόγνωρα. Είχαν προηγηθεί και άλλες συρράξεις μεταξύ των αντιπάλων στρατοπέδων. Η αρχή είχε γίνει σε μία συνεδρίαση που οργάνωσε ο κ. Βασιλόπουλος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του και η οποία διεκόπη βιαίως. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι στα μέσα Ιουνίου είχε γίνει επίθεση εξτρεμιστικών στοιχείων, που φέρονται να υποστηρίζουν την ομάδα σε αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο της Νέας Φιλαδέλφειας –τη Στρούγκα.

Τότε οι οργανωμένοι οπαδοί της Original είχαν εκδώσει ανακοίνωση. «Ο κόσμος της ΑΕΚ βράζει» ανέφεραν, παραπέμποντας στα διάφορα προσκόμματα που εμφανίζονταν για τη δημιουργία του γηπέδου. Ωστόσο παραδέχονταν ότι «κάπου εκεί λοιπόν έρχεται και το δικό μας ΛΑΘΟΣ. Λάθος που δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε τα νεύρα μας. Λάθος που δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε τον απλό κόσμο. Λάθος που δεν μπορέσαμε να συγκρατήσουμε μέλη της Original».

Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν μάλιστα και στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των διαφόρων γεγονότων από ακροδεξιά στοιχεία που είχαν παρεισφρήσει στις τάξεις τους και τα οποία καταδίκαζαν.