Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εκταμίευση της δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) 350 εκατ. ευρώ προς την Κύπρο, ενώ επιπλέον 86 εκατομμύρια αναμένεται να εκταμιευθούν από το ΔΝΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε χθες την χορήγηση της δόσης με τον επικεφαλής του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να κάνει λόγο για πρόοδο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ισχυρή δέσμευση των κυπριακών αρχών στο πρόγραμμα.

Ο Ρέγκλινγκ τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων και να αντιμετωπιστούν οι «προκλήσεις» με τα προβληματικά δάνεια που έχουν φθάσει στο 50% του συνόλου των δανείων.

Ο ESM προχώρησε στην εκταμίευση της δόσης παρά την εκκρεμότητα σχετικά με το νόμο περί εκποιήσεων.

Σημειώνεται πως το θέμα της προώθηση ή μη των δύο προτάσεων νόμου για αναστολή του νόμου των εκποιήσεων, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, στην οποία η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τα κόμματα για την κατάθεση στη βουλή των πέντε νομοσχεδίων που θα διέπουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας.