Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Η απόφαση αυτή στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Κίνα το τελευταίο διάστημα έχει προσπαθήσει να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, οι οποίες εδώ και μερικά χρόνια έχουν χρέη που συνεπάγονται μεγάλους κινδύνους. Αυτό έγινε επειδή δεν είχαν επαρκή πρόσβαση σε κανονικό δανεισμό και κατέφυγαν σε ένα σκιώδες τραπεζικό σύστημα για να αντλήσουν κεφάλαια. Από αυτή την άποψη η μείωση των επιτοκίων είναι επωφελής.

Ομως το να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος χρέους στην Κίνα δεν είναι κάτι εύκολο αφού υπάρχουν προβλήματα στη μακροοικονομική δομή της χώρας. Η Κίνα πρέπει να επανεξισορροπήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα κάνοντας στροφή στις χρηματοδοτήσεις μέσω μετοχών και ομολόγων.

Την ίδια στιγμή, μη αποδοτικές εταιρείες –ιδιαίτερα όσες μολύνουν σημαντικά το περιβάλλον και παράγουν περισσότερα από όσα πουλάνε –θα πρέπει να βγουν σταδιακά από την αγορά και να πάρουν τη θέση τους σύγχρονες και καινοτόμοι επιχειρήσεις.

Επίσης οι ηγέτες της Κίνας πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες στη χορήγηση χρηματοδότησης σε καινοτόμους επιχειρήσεις. Πρέπει ακόμα να αυξήσουν τις προσπάθειές τους στο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής και της υπερβολικής κατανάλωσης ενέργειας από τις κρατικές επιχειρήσεις.

Ο Αντριου Σενγκ είναι μέλος του Fung Global Institute και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Χονγκ Κονγκ. Ο Σιάο Τζενγκ είναι διευθυντής Ερευνών στο Fung Global Institute.