«Η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των φοιτητών για μείζονα θέματα δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων, των οποίων η δράση μπορεί πάντοτε να είναι εποικοδομητική και υπ’ αυτή την έννοια αξίζει μάλιστα να ενισχυθεί».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μετά τις έντονες αντιδράσεις – μεταξύ αυτών και καταλήψεις – που προκάλεσε η πρόταση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Υπό κατάληψη βρίσκεται η κοσμητεία των Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής, αλλά και η πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Επίσης κατάληψη κάνουν οι φοιτητές της Νομικής Σχολής έως την Παρασκευή, ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και το κτίριο της πρυτανείας του ΕΜΠ.

Στόχος της πρότασης για την ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι σύμφωνα με τις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών να διευρυνθεί η εκλογική βάση ώστε να εκφράζονται κατά το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές.

Οι φοιτητές που αντιδρούν θεωρούν ότι η πρόταση του ΕΚΠΑ να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι αποφάσεις για καταλήψεις, αποχές από μαθήματα κ.λπ. προκειμένου να διευρυνθεί η εκλογική βάση των φοιτητών, οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των συλλόγων τους.