Το δολάριο κινείται. Μόνο τους τέσσερις τελευταίους μήνες έχει ενισχυθεί 7% σε σύγκριση με το καλάθι που αποτελείται από δέκα περίπου άλλα νομίσματα. Η άνοδος αυτή είναι ακόμη μεγαλύτερη απέναντι στο ευρώ και το γεν. Το ράλι αυτό βασίζεται σε πραγματική οικονομική πρόοδο και μπορεί να οδηγήσει στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας οικονομίας. Ομως το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο, ειδικά αν αναλογιστούμε τους κινδύνους που εξακολουθούν και υπάρχουν.

Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που τώρα λειτουργούν υπέρ του δολαρίου, ειδικά απέναντι στο ευρώ και το γεν. Πρώτον, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν καλύτερη πορεία από την Ευρώπη και την Ιαπωνία όσον αφορά την οικονομία. Δεύτερον, ύστερα από περίοδο προσαρμογής, οι νομισματικές πολιτικές των τριών αυτών μεγάλων συστημικών οικονομιών αρχίζουν να αποκλίνουν.

Ομως τα οφέλη από την ανάκαμψη του δολαρίου δεν είναι εγγυημένα, τόσο για οικονομικούς όσο και για χρηματοπιστωτικούς λόγους. Οι ανακατατάξεις σε νομισματικό επίπεδο έχουν το δυναμικό να ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομία στηρίζοντας την ανάκαμψη. Ομως ο μόνος τρόπος να εκμεταλλευτούμε αυτές τις εξελίξεις χωρίς να εκδηλωθούν οικονομικά προβλήματα και έντονες διακυμάνσεις στις αγορές είναι να παρουσιαστούν συνοδευτικές πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης, όπως είναι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο ισοσκελισμός της συνολικής ζήτησης και η μείωση των χρεών. Το συνολικό παγκόσμιο ΑΕΠ πρέπει να αυξηθεί. Η ανάκαμψη του δολαρίου, αν και πολλά υποσχόμενη, αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα. Εξαρτάται από τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι αυτές οι αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες θα στηρίξουν τη δημιουργία μιας ισορροπημένης, σταθερής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάκαμψης. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθούν ξανά στη δύσκολη θέση να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αστάθεια που θα δημιουργηθεί.

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO