Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών «ΤΑ ΝΕΑ» συνεργάστηκαν με ειδικούς που εξέτασαν τα έγγραφα ελληνικού ενδιαφέροντος και επισκέφθηκαν τις έδρες των εταιρειών που εμπλέκονται στο Λουξεμβούργο. Ο όγκος των φορολογικών αποφάσεων ή συμφωνιών, όπως είναι ευρύτερα γνωστές, που αφορούν τη φορολόγηση στο Λουξεμβούργο των εταιρειών ελληνικών συμφερόντων καθώς και αυτών που έχουν ελληνικό ενδιαφέρον ανερχόταν σε περισσότερες από 400 σελίδες μαζί με τα σχετικά παραρτήματα. Ολες οι φορολογικές συμφωνίες που αφορούν την Ελλάδα θα δημοσιευθούν αυτούσιες στον ιστότοπο www.icij.org στο πλαίσιο των παγκόσμιων αποκαλύψεων. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεκριμένα από το Λουξεμβούργο σχέδια για τη φορολογική ελάφρυνση επενδύσεων σε ακίνητα, μεταφορά κεφαλαίων και μερίσματα, δάνεια και άλλα. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν:

n Η συμφωνία για τη φορολογική αντιμετώπιση των εισπράξεων κόκκινων δανείων ελληνικών νοικοκυριών από τη Zeus Recovery Fund, την εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο που αγόρασε από ελληνικές τράπεζες ανασφάλιστες χορηγήσεις ονομαστικής αξίας 700 εκατομμυρίων ευρώ δίνοντας 32 εκατομμύρια.

n Μία από τις μεγαλύτερες «αφαιμάξεις» κεφαλαίων εταιρείας την τελευταία 20ετία. Το σχέδιο εκτελέστηκε με πολύπλοκα χρηματοοικονομικά εργαλεία και είχε κοινοποιηθεί στις Αρχές του Λουξεμβούργου, οι οποίες το «ευλόγησαν» με αποφάσεις τους. Η υπόθεση δικάζεται σε δύο ηπείρους, αλλά παραμένει άγνωστη στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι αφορούσε μία από τις γνωστότερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, την TIM.

n Η φορολογική απόφαση για την Coca Cola 3E πριν μεταφέρει τη φορολογική έδρα της στην Ελβετία, στην οποία αναφέρονται κινήσεις συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ –και άλλες υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ο Χάρης Καρανίκας είναι μέλος του ICIJ