Προκηρύχθηκε ο πρώτος μεγάλος διαγωνισμός για τα ελληνικά πετρέλαια που αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία Δ. Ελλάδα.

Η επίσημη δημοσίευση στην εφημερίδα της ΕΕ (Gazette), περιλαμβάνει τις τρεις περιοχές για τις οποίες η ιταλική εταιρεία Enel είχε καταθέσει επίσημη πρόταση στις 14 Απριλίου 2014. Πρόκειται για Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο, και μέσω της προκήρυξης η ελληνική κυβέρνηση προσκαλεί και άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών για τις τρεις περιοχές.

Ηδη, εκτός της Enel, τη συμμετοχή της με προσφορά έχει ανακοινώσει η ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas, η οποία έχει αναλάβει την εκμετάλλευση οικοπέδου στα Ιωάννινα (φυσική γεωλογική συνέχεια της οποίας είναι και οι τρεις χερσαίες περιοχές που περιλαμβάνονται στη νέα πρόσκληση).

Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής των προσφορών ορίζεται η Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τηρούν τα παρακάτω κριτήρια :

Οικονομική βιωσιμότητα του αιτούντος να διεξάγει έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές ενδιαφέροντος

Αποδεδειγμένη τεχνική ικανότητα και εμπειρογνωμοσύνη του αιτούντος.

Αποδεδειγμένη εμπειρία του εντολοδόχου στην εκτέλεση εργασιών έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής (εκμετάλλευσης) υδρογονανθράκων, ειδικά σε θαλάσσιες περιοχές μεγάλου και εξαιρετικά μεγάλου βάθους.

Ποιότητα του υποβληθέντος προγράμματος και του χρονοδιαγράμματος εργασιών για την αξιολόγηση του πλήρους δυναμικού της περιοχής για την οποία κατατίθεται η αίτηση.

Κατανόηση από τον αιτούντα του γεωλογικού περιβάλλοντος της γεωγραφικής περιοχής και ο τρόπος με τον οποίο ο επιλεγείς αιτών προτείνει τη διεξαγωγή αποτελεσματικής και ασφαλούς έρευνας υδρογονανθράκων.

Εμπειρία στην όρυξη γεωτρήσεων υπό την παρουσία υδρόθειου.

Ικανότητα περιβαλλοντικής διαχείρισης προς συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις και προς επίτευξη της μέγιστης δυνατής περιβαλλοντικής επίδοσης, καθώς και εμπειρία στην εκτέλεση εργασιών σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές και στη διατήρηση υψηλού επιπέδου ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε περιοχές όπου ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος και μεγάλης οικονομικής σημασίας.

Έμφαση θα δοθεί σε κάθε έλλειψη αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας ή σε περιπτώσεις μη εκπλήρωσης που έχει τυχόν επιδείξει ο αιτών ως προς τις υποχρεώσεις που απορρέουν από προηγούμενες παραχωρήσεις σε αυτόν.

Τι εκκρεμεί

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη η επίσημη δημοσίευση της προκήρυξης για τον πρώτο μεγάλο γύρο παραχωρήσεων που αφορά τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Το κείμενο έχει επίσης σταλεί από την ελληνική κυβέρνηση και βρίσκεται σε διαδικασία δημοσίευσης. Καθυστερεί για τεχνικούς λόγους, όπως μετάφραση σε όλες τις γλώσσες, λήψη αριθμού πρωτοκόλλου κ.οκ.