Παρά τις διεθνείς καταγγελίες ότι η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια απέραντη φυλακή για τους δημοσιογράφους, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνει κανέναν στη χώρα του να του ασκήσει κριτική. Χθες, οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον ενός διάσημου σκιτσογράφου της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» για ένα σκίτσο με το οποίο, στις αρχές του χρόνου, επέκρινε τις προσπάθειες του τότε πρωθυπουργού να εμποδίσει την έρευνα για κυβερνητική διαφθορά που συγκλόνισε τη χώρα. Οι εισαγγελείς μάλιστα ζητούν τη φυλάκιση του Μουσά Καρτ για εννέα χρόνια και δέκα μήνες!

«Για άλλη μια φορά είναι ξεκάθαρο ότι στην Τουρκία υπάρχει καρικατούρα δικαιοσύνης και όχι δικαιοσύνη» δήλωσε ο Καρτ. Αρκεί κάποιος να θυμηθεί ότι ούτε ένα από τα 209 άτομα τα οποία ενεπλάκησαν στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στην κυβέρνηση δεν θα παραπεμφθεί σε δίκη έπειτα από την απόφαση των εισαγγελέων της Κωνσταντινούπολης, την περασμένη εβδομάδα, να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον τους. Μα ούτε ένας να μην παραπεμφθεί σε δίκη; «Τώρα κάποιος θα δικαστεί. Ενας σκιτσογράφος» σχολίασε ο Καρτ. «Η κατάσταση είναι τόσο σουρεαλιστική, ώστε ούτε καν οι σκιτσογράφοι δεν θα μπορούσαν να τη φανταστούν…».

Οι έρευνες που ξεκίνησαν οι δικαστικοί –οι οποίοι σύμφωνα με τον Ερντογάν ανήκαν στο δίκτυο του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν –χαρακτηρίσθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας ως «πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης». Σε αυτό είχαν εμπλακεί υπουργοί, γιοι πολλών υπουργών, φιλοκυβερνητικοί επιχειρηματίες, καθώς και ο επικεφαλής μιας κρατικής τράπεζας, και ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ, υποκλαπείσες συνομιλίες του οποίου αποκάλυψαν πολλά και ενδιαφέροντα. Στην καρδιά του σκανδάλου ήταν ο ιρανός επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος είχε εμπλακεί σε ένα σχέδιο ξεπλύματος χρημάτων ως μέρος της στρατηγικής του για να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν. Στο σκίτσο του ο Καρτ δείχνει δύο λωποδύτες να κλέβουν χρήματα από ένα χρηματοκιβώτιο ενώ δίπλα τους στέκεται το ολόγραμμα του Ταγίπ-πασά. Ο ένας λέει: «Μη βιάζεσαι, ο τσιλιαδόρος μας είναι ολόγραμμα». Ο Καρτ αναφερόταν στην εμφάνιση σε μια κομματική συγκέντρωση ενός τρίμετρου ολογράμματος του Ερντογάν τον περασμένο Ιανουάριο.

Κι έτσι, από όλους τους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο, εκείνος που θα την πληρώσει για άλλη μια φορά είναι ο λειτουργός του Τύπου…