Η Αγκυρα υλοποίησε τις απειλές της και από τις 6.30 χθες το πρωί το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνοδευόμενο από άλλα δύο πλοία υποστήριξης μπήκε στην κυπριακή ΑΟΖ και το μεσημέρι στο Οικόπεδο 3. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αναμένεται να συνέλθει εκ νέου σήμερα και όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα ανακοινωθούν μέτρα αντίδρασης στις τουρκικές παραβιάσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αλλά και με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ως πρώτο μέτρο αντίδρασης ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τη σύνοδο της Πέμπτης. Στο μεταξύ ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη χθεσινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Στο πλαίσιο συζήτησης για τον ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία ως αποτέλεσμα της δράσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ τονίζοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί ταυτόχρονα να επιδιώκει την εκπλήρωση δικής της εθνικής ατζέντας εκμεταλλευόμενη τον συνασπισμό κατά του ISIS.

Οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους και σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας κ. Φωκαΐδη είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Αρμόδιοι διαβεβαίωναν ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα από την πλατφόρμα της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI-KOGAS. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αμυνας, το «Μπαρμπαρός», ενώ βρισκόταν την Κυριακή το βράδυ ανοικτά του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία, ανέπτυξε ταχύτητα και βρέθηκε τα ξημερώματα ανοικτά του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο σε απόσταση 20 μιλίων.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το Οικόπεδο 3 εντός του οποίου εισήλθε. Σημειώνεται ότι το Οικόπεδο 3 έχει αδειοδοτηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στην κοινοπραξία ENI-KOGAS για τη διεξαγωγή ερευνών. Σύμφωνα επίσης με εμπειρογνώμονες, η πορεία που ακολουθεί το «Μπαρμπαρός» καταδεικνύει ότι πραγματοποιεί σεισμογραφικές έρευνες. Ακολουθείται από άλλα δύο σκάφη, το νορβηγικής ιδιοκτησίας «Bravο Support» και το «Deep Supporter», ενώ σε κοντινή απόσταση εκτός κυπριακής ΑΟΖ πλέει και το τουρκικό πολεμικό πλοίο «Gelibolu».

ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ. Την ίδια ώρα που αυτά συνέβαιναν συνεδρίαζε το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου το οποίο συζήτησε την κατάσταση όπως διαμορφωνόταν και μέτρα αντίδρασης στην τουρκική πρόκληση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου για τις παρατηρηθείσες παραβιάσεις της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» και τα πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν. Μέσα σε κλίμα συναντίληψης, κατά τον εκπρόσωπο, ακούστηκαν εισηγήσεις και κατατέθηκαν προτάσεις από το σύνολο των αρχηγών των κομμάτων και τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια. Το Εθνικό Συμβούλιο θα ολοκληρώσει σήμερα την ανταλλαγή απόψεων και θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την επιδίωξη της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ενδεχόμενο να ληφθούν νομικά μέτρα με βάση το γεγονός ότι ένα από τα συνοδευτικά σκάφη υποστήριξης του «Μπαρμπαρός» είναι νορβηγικής ιδιοκτησίας. Μεταξύ εξάλλου των μέτρων που συζητήθηκαν και ενδεχομένως να ανακοινωθούν είναι μέτρα που θα αισθανθεί το ψευδοκράτος αλλά όχι οι Τουρκοκύπριοι, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στα «ΝΕΑ» αρμόδια πηγή.