Η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο άνοιξε χθες. Στην Ουάσιγκτον, σε μια 40λεπτη συνάντηση, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Πολ Τόμσεν, από τη μια, και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου, από την άλλη, «άνοιξαν τη βεντάλια», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό πηγής από τους συμμετέχοντες.
Η διαπραγμάτευση έχει ακόμη δρόμο και σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του χρόνου, παρότι πηγές της ελληνικής πλευράς εκτιμούσαν χθες ότι τότε θα είμαστε κοντά σε λύση. «Υπάρχουν ακόμη πολλές συζητήσεις να γίνουν για τη μετά το Μνημόνιο εποχή» ανέφεραν πηγές.
Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τη συζήτηση το ταχύτερο δυνατόν, με στόχο –ενόψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας –να μπορεί να μιλήσει για μια προοπτική χωρίς Μνημόνιο και ΔΝΤ και με βελτιωμένους όρους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

Στη θέση του Μνημονίου, όπως προκύπτει και από την ομιλία του Πρωθυπουργού την Παρασκευή στη Βουλή, θέλει να βάλει μια Συμφωνία Μεταρρυθμίσεων και Ανάπτυξης. Οσο για την προληπτική πιστωτική γραμμή, αφήνει το θέμα ανοιχτό, αρκεί να μη συνδέεται με Μνημόνιο.

«ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ». Από την πλευρά του ΔΝΤ, πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εμμένει στην άποψή του πως η Ελλάδα θα χρειαστεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη δυσκολία χρηματοδότησης από τις αγορές. Επίσης, το ΔΝΤ μιλά για «εξελισσόμενη σχέση» και όχι ξεκάθαρα για έξοδο από την Ελλάδα, από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο της επόμενης ημέρας.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είχε και ολιγόλεπτη κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ μετά το τέλος της ευρείας συζήτησης, θεωρεί –σύμφωνα με τις πληροφορίες –ότι το ΔΝΤ και η επικεφαλής του δείχνουν κατανόηση για το θέμα της Ελλάδας και θέλουν να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί λύση με την οποία όλοι θα είναι κερδισμένοι. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά χθες, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι αρωγός στην ελληνική προσπάθεια και σε αυτό που πάμε να πετύχουμε».

Σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Χαρδούβελη, η κυρία Λαγκάρντ «μας συνεχάρη για την πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Μας συνέστησε να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με τρόπο ώστε να αποτελέσουν κτήμα του ελληνικού λαού και να συνεχιστούν. Να μην οπισθοδρομήσουμε».

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Πράγματι, το ΔΝΤ δίνει έμφαση στη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται από το Μνημόνιο, όπως τονίζει και το ίδιο στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες με αφορμή τη συνάντηση. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκαν «η πρόοδος του προγράμματος και τα πιθανά επόμενα βήματα» και συνεχίζει: «Η κυρία Λαγκάρντ επαίνεσε τις Αρχές για την αξιοσημείωτη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση του Ταμείου στην υποστήριξη της Ελλάδας ώστε να επιτύχει τους στόχους του προγράμματος».

Στη χθεσινή συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνος Κατσάμπας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.