Να άρουν μεν τον αποκλεισμό κυβερνητικών κτιρίων, αλλά να μην φύγουν από τους δρόμους κάλεσε ο αρχηγός του κινήματος του Occupy Central τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, μετά το «τελεσίγραφο» της ηγεσίας της πόλης.

Οι ανησυχίες για επέμβαση της αστυνομίας είναι έντονες, ενώ οι φοιτητές -μετά τα επεισόδια της Παρασκευής- έχουν αποχωρήσει από τον προγραμματισμένο διάλογο και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην φύγουν από τους δρόμους.

Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ που έχουν παραλύσει την πρώην βρετανική αποικία, κλήθηκαν από τις αρχές να διαλυθούν μέχρι αύριο, Δευτέρα, ώστε να επιτρέψουν στην πόλη να επιστρέψει στη φυσιολογική της ζωή.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης, ο Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές επειδή τον θεωρούν μαριονέτα του Πεκίνου, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των αρχών «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποκαταστήσουν τη δημόσια τάξη».

Πρέπει να επιτραπεί στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων «να ξαναβρούν μια φυσιολογική ζωή και μια φυσιολογική δραστηριότητα», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών συγκεντρώνονταν στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ για να καταγγείλουν τις βιαιότητες εναντίον τους από αγανακτισμένους κατοίκους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν υποστηρικτές του Πεκίνου και άνθρωποι των Τριάδων, της περιβόητης κινεζικής μαφίας.

«Ειρήνη! Αντι-βία!», φώναζαν χθες, Σάββατο, το βράδυ οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Την Κυριακή το πρωί, ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μειωμένος. Μένει να φανεί αν επέστρεψαν στα σπίτια τους απλώς για να αναλάβουν δυνάμεις, όπως κάνουν εδώ και μια εβδομάδα, ή αν περίμεναν το μήνυμα των αρχών.

Το Χονγκ Κονγκ, παλιά βρετανική αποικία, διέρχεται τη σοβαρότερη πολιτική κρίση του μετά την επιστροφή του στην Κίνα το 1997.

Μολονότι η Κίνα δέχθηκε να θεσπίσει την καθολική ψηφοφορία στις επόμενες εκλογές για τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ που θα διεξαχθούν το 2017, εννοεί να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων, μια πρόταση απαράδεκτη για τους διαδηλωτές που από τις 28 Σεπτεμβρίου έχουν βγει στους δρόμους κατά δεκάδες χιλιάδες.

Σποραδικέςσυγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι στη διάρκεια της νύκτας, κυρίως στην εμπορική συνοικία Μονγκόκ, στην ηπειρωτική Κίνα, απέναντι από το νησί του Χονγκ Κονγκ. Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας καταγγέλλουν πως τους επιτέθηκαν μπράβοι των κινεζικών τριάδων.

Οι διαδηλωτές είναι πολύ οργισμένοι γι’ αυτό που αντιλαμβάνονται ως αδράνεια της αστυνομίας. Περικύκλωσαν ειδικές μονάδες της αστυνομίας, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα γκλομπ τους και σπρέι πιπεριού για να τους απωθήσουν.

Οι αρχές διέψευσαν οποιαδήποτε συνεργασία μ’ αυτές τις μαφιόζικες ομάδες που δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, την πορνεία, τον τζόγο και τους εκβιασμούς, αλλά στο Χονγκ Κονγκ επενδύουν ολοένα και περισσότερο στα ακίνητα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της κυβέρνησης υπογράμμισε την ανάγκη «να διασφαλισθεί η ασφάλειας της έδρας της κυβέρνησης», η οποία πρέπει να λειτουργήσει και πάλι ομαλά. «Ο πιο πιεστικός στόχος είναι να ανοίξουν και πάλι οι προσβάσεις» στα δημόσια κτίρια ώστε αύριο οι 3.000 εργαζόμενοι «να μπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να συνεχίσουν να εξυπηρετούν το κοινό», δήλωσε.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες από τη συνέχιση του κινήματος. «Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ανεξέλεγκτη, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια του κοινού και τη δημόσια τάξη», τόνισε.

Καθηγητές του πανεπιστημίου και εκπαιδευτικοί κάλεσαν τους φοιτητές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν εκτεθειμένοι στη βία αν η αστυνομία επιχειρήσει να αδειάσει τους δρόμους.

Εξαιτίας του κακού κλίματος, οι επικεφαλής των φοιτητών είχαν αρνηθεί να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση. Νωρίς σήμερα το πρωί δήλωσαν πως ο διάλογος θα μπορούσε να επαναληφθεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.