Windows 10 ονομάζεται το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη o αμερικανικός κολοσσός του λογισμικού.

Η ονομασία αυτή εξέπληξε τους περισσότερους αναλυτές του κλάδου, καθώς το πιο πρόσφατο λειτουργικό της εταιρείας είναι τα Windows 8, που σημαίνει ότι η Microsoft… «ξέχασε» τα Windows 9.

Οπως τονίστηκε στην πρώτη παρουσίαση του νέου λειτουργικού συστήματος, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα μέσα του 2015, τα Windows 10 θα λειτουργούν σε ευρύ φάσμα συσκευών: από έξυπνα κινητά και ταμπλέτες, έως φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές και κονσόλες Xbox.

Στο νέο λογισμικό επιστρέφει το μενού Εναρξη, το οποίο είχε αφαιρεθεί από τα Windows 8.

Η Microsoft είχε δεχθεί πλήθος διαμαρτυριών από τους χρήστες των Windows 8 (τα οποία απευθύνονταν, κυρίως, σε συσκευές με οθόνη αφής), πολλοί από τους οποίους είχαν υποστηρίξει ότι δεν είναι λειτουργικά.

Απόδειξη των αδυναμιών του λογισμικού είναι το γεγονός ότι πολλοί χρήστες των προϊόντων της Microsoft έχουν μείνει πιστοί στα παλαιότερα Windows 7, ή ακόμα και στα Windows XP, και δεν μετέβησαν ποτέ στα Windows 8.

Τα Windows 8 επιλέγονται μόλις από μία στις πέντε επιχειρήσεις καθώς η πλειονότητα εξακολουθεί να εμπιστεύεται τα Windows 7.