Με «μηνύματα» και δήθεν «εκκλήσεις» προς τον Αντώνη Σαμαρά –να πιουν τσάι στο νότιο και στο βόρειο τμήμα του νησιού! –και τον Νίκο Αναστασιάδη επιστέγασε την πρώτη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Λευκωσία ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (φωτογραφία).

Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε την παράνομη επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού για την οποία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα προβεί άμεσα σε διαβήματα προς τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Την ίδια ώρα η Αθήνα, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κούτρα, δήλωνε ότι «στην Τουρκία εναπόκειται να συμβάλει στην επίτευξη λύσης, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αφορούν την ύπαρξη των κατοχικών της στρατευμάτων, τον μη σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον συνεχιζόμενο εποικισμό και την αντιπαραγωγική στάση που τηρεί μέχρι σήμερα η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διακοινοτικές συνομιλίες».

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. «Αν ο κύριος Σαμαράς είναι έτοιμος, ας πάμε μαζί στον Νότο, να πιούμε μαζί τσάι και να συνομιλήσουμε. Μετά ας πάμε στον Βορρά, πάλι να είμαστε μαζί. Η Μεσόγειος έχει γίνει κοινή θάλασσα πολλών πολιτισμών, πολλών εθνών. Ελάτε και ας ιδρύσουμε εδώ μαζί την ειρήνη» δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε μία προφανώς υπολογισμένη κίνηση, ο Νταβούτογλου επέλεξε να επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο την ημέρα που τα Ηνωμένα Εθνη εγκαινίαζαν τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με δείπνο Αναστασιάδη – Ερογλου (χθες βράδυ) και συνάντηση εργασίας σήμερα.