Για το ΠΑΣΟΚ οι Σεπτέμβρηδες στο Ζάππειο γράφουν ιστορία: μετά το ιστορικό «παρών» για την ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, ο Γιώργος Παπανδρέου επεδίωξε να δώσει το δικό του στίγμα αξιοποιώντας τη συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη.

Ομως η πολιτική ρεβάνς του πρώην πρωθυπουργού προορίζεται να μείνει ημιτελής: ο Βαγγέλης Βενιζέλος κατάφερε να εγκλωβίσει τον Παπανδρέου σε μία ιστορικού χαρακτήρα εκδήλωση. Η κίνηση Βενιζέλου να απαιτήσει την εκφώνηση χαιρετισμού στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου απελευθερώνει πολλές πασοκικές δυνάμεις και προκαλεί ανακούφιση σε στελέχη και βουλευτές που ανησυχούσαν για την ερμηνεία της παρουσίας τους στις δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις. Η μία της 3ης του Σεπτέμβρη –επίσημη γαρ -, η άλλη ανεπίσημη και «προκαταρκτική» όπως την χαρακτήρισε δηκτικά η Χαριλάου Τρικούπη.

ΤΟΙΧΟΣ. Ωστόσο, η ένταση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στο βενιζελικό και στο παπανδρεϊκό στρατόπεδο δεν έχει υποχωρήσει. Ο Παπανδρέου επισημοποιώντας την απουσία του από την κεντρική εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης προσθέτει ένα λιθαράκι στον τοίχο των δύσκολων σχέσεών του με τον διάδοχό του στην αρχηγία. Επί της ουσίας διευκολύνει τον Βαγγέλη Βενιζέλο να ανοίξει το παιχνίδι και να εμφανιστεί μεγάθυμος: Την ώρα που εκείνος εμφανίζεται να αγκαλιάζει μία «διασπαστική» εκδήλωση, ο προκάτοχός του γυρίζει την πλάτη του στο επίσημο ΠΑΣΟΚ για να μιλήσει σε εκδήλωση της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας.

Προς τα έξω και οι δύο πλευρές εμφανίζονται προσεκτικές. Μόνο η πρόσκληση που έφθασε στο θυρωρείο του υπουργείου Εξωτερικών –ούτε καν στο γραφείο Βενιζέλου –από την πλευρά Παπανδρέου προκάλεσε μια αναταραχή στο περιβάλλον του. «Καλείς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αφήνεις μία πρόσκληση στο θυρωρείο; Ούτε ένα τηλεφώνημα, μία προσωπική πρόσκληση;» σχολίαζαν καυστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας για την κίνηση των παπανδρεϊκών να στριμώξουν το προσκλητήριο στη στοίβα της αλληλογραφίας ενός ολόκληρου υπουργείου.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τα δεδομένα με ψυχραιμία. Οχι ότι δεν αιφνιδιάστηκε όταν πληροφορήθηκε πως η έκθεση του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου στο Ζάππειο σχεδιάστηκε να ξεκινήσει δύο ημέρες πριν από τον επίσημο εορτασμό της ιδρυτικής επετείου του ΠΑΣΟΚ. Η απάντησή του ήταν άμεση και καταλυτική. Ζήτησε από τους επιτελείς του να κλείσουν στον ίδιο χώρο και σε απόσταση λίγων μέτρων από την έκθεση τη μεγάλη αίθουσα του Ζαππείου. Η οδηγία του ήταν σαφής: «Θα δείξουμε σύμπνοια και ενότητα αγκαλιάζοντας και την ιστορική έκθεση για το ΠΑΣΟΚ» είπε στους συνεργάτες του. Κοινώς «καπελώνοντας» κατά κάποιο τρόπο την εκδήλωση.

ΤΑ E-MAIL. Μία ημέρα αφότου εντοπίστηκε στο θυρωρείο του ΥΠΕΞ η πρόσκλησή του, αποφάσισε να στείλει δύο θερμά e-mail στους πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου. Τους μίλησε για ενότητα, για την κρισιμότητα των στιγμών και στο τέλος χαρακτήρισε αυτονόητη την παρουσία τους σε μία τόσο ιδιαίτερη καμπή για το Κίνημα. Επειτα έκλεισε τον υπολογιστή του και περίμενε. Ωσπου το μεσημέρι της Πέμπτης έλαβε και τις απαντήσεις. Ο Κώστας Σημίτης αποδέχτηκε και θα απευθύνει και χαιρετισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε αρνητικά.

Στο γράμμα του προς τον Βενιζέλο, ο πρώην πρωθυπουργός τον καλούσε να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης. Κάτι τέτοιο δεν αρκούσε όμως για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που φρόντισε μέσω κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύσει ότι για να είναι παρών θα πρέπει και να μιλήσει.

Αυτήν τη φορά ο αιφνιδιασμός χτύπησε το γραφείο του Γ. Παπανδρέου. Επειτα από περισυλλογή, κρίθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να ρίξουν το μπαλάκι στον οικοδεσπότη, το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου, για να αρνηθούν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να αποδεχθούν το αίτημα Βενιζέλου.

ΟΙ ΛΙΣΤΕΣ. Στο μεταξύ η Χαριλάου Τρικούπη είχε ήδη κινητοποιήσει συνδικαλιστές και γραμματείς νομαρχιακών ζητώντας τους να φροντίσουν για την επιτυχία της «επίσημης» εκδήλωσης. Προσκλήσεις εστάλησαν στους πάντες. Ιδρυτικά στελέχη, ιστορικά στελέχη, πρώην υπουργούς, πρώην βουλευτές, μέλη Κεντρικών Επιτροπών. Μόνο σε εκείνους που ενεπλάκησαν σε περίεργες υποθέσεις και διεγράφησαν δεν έφθασαν προσκλητήρια.

Την ίδια περίπου λίστα χρησιμοποίησε και το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου με έμφαση σε όσους υπέγραψαν τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη και βρίσκονται εν ζωή. Επίσης, απηύθυνε και θεσμικές προσκλήσεις, όπως για παράδειγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στους πολιτικούς αρχηγούς. Απομένει να φανεί ποιοι θα ανταποκριθούν.

Στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου απορρίπτουν τα σχόλια που εμφανίζουν τον πρώην πρωθυπουργό να λειτουργεί ανταγωνιστικά απέναντι στον Βαγγέλη Βενιζέλο. «Το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μία ανηλεή επίθεση από το συντηρητικό σύστημα για να ακυρωθεί στη συνείδηση των ελλήνων πολιτών. Δεν είναι δυνατόν να νομίζουν τα νεότερα παιδιά ότι το ΠΑΣΟΚ κατέστρεψε την Ελλάδα» λένε από το παπανδρεϊκό περιβάλλον επιμένοντας στον ενημερωτικό χαρακτήρα της ιστορικής έκθεσης.

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Πάντως, συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου όταν ρωτούνται εάν σκοπεύει να επιστρέψει απαντούν: «Μα, ο Παπανδρέου δεν έφυγε ποτέ. Είναι παρών. Ωστόσο, τα άλλα περί δημιουργίας ενός κόμματος είναι παραμύθια».

Αυτά τα «παραμύθια» πάντως κάνουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο να παίρνει βαθιές ανάσες. Θεωρεί ότι ο Παπανδρέου δεν έχει την δυνατότητα να προκαλέσει βλάβη ούτε στον ίδιον ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει την περιέργεια να καταλάβει τι πραγματικά επιδιώκει ο πρώην.