Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από την παραίτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μόλις ένας μήνας από τον ανασχηματισμό, ο οποίος προκάλεσε την αποχώρηση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κλεφτοπόλεμος όμως των δύο ανδρών γύρω από τη μεταρρύθμιση για το γάλα συνεχίζεται, ακόμα κι αν έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ημέρα που η σχετική διάταξη ψηφίστηκε στη Βουλή.

Το φιτίλι της αντιπαράθεσης άναψε άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη σε εφημερίδα, στο οποίο επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν για το γάλα δεν απηχούσαν την πρόταση του υπουργείου του ή του ΟΟΣΑ αλλά εκείνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλαδή, του τότε υπουργού Θανάση Τσαυτάρη. Επομένως, σημείωνε, δεν φέρει ευθύνη που δεν έπεσαν οι τιμές. Εξηγούσε μάλιστα ότι στην περίπτωση του γάλακτος δεν υιοθετήθηκε καν η πρόταση του ΟΟΣΑ, ενώ στο ψωμί υιοθετήθηκε αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.
Το γεγονός προκάλεσε την άμεση απάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος –επίσης με άρθρο του στην ίδια εφημερίδα –επέρριψε ευθύνες στην πολιτική του πρώην υπουργού Ανάπτυξης και χαρακτήρισε «φιάσκο» τη μεταρρύθμιση, επιμένοντας στην πάγια θέση του ότι «η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής δεν ήταν η «θεραπεία» που θα μείωνε την τιμή στο ράφι».

Μάλιστα ο Χαρακόπουλος σε μια προσπάθεια να πείσει για την ανάγκη παρεμβάσεων, σε συνάντηση που είχε χθες με τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο παρουσίασε δέσμη μέτρων. Αυτά, μεταξύ των άλλων, αφορούν την αντιμετώπιση στρεβλώσεων της αγοράς, τη διερεύνηση καταγγελιών από πλευράς αγελαδοτρόφων για μεταχρονολογημένες επιταγές και πιστωτικά τιμολόγια, την καθιέρωση εκπτωτικών προσφορών και μείωση του ΦΠΑ για το γάλα. Σύμφωνα με την πλευρά Χαρακόπουλου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από αίτημα του ίδιου του υφυπουργού.

ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ. Συνομιλητές του Κωστή Χατζηδάκη υποστηρίζουν ότι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης δεν θέλει να δώσει συνέχεια στην αντιπαράθεση. Οπως λένε, τέτοια ζητήματα, ανεξαρτήτως νόμου, τα ρυθμίζει αργά ή γρήγορα η ίδια η αγορά. Και υπογραμμίζουν πως ο Χατζηδάκης έχει κάνει τον απολογισμό της διετούς θητείας του στο υπουργείο και αυτή δείχνει ότι έχει αφήσει πλούσιο έργο πίσω του. «Πάντοτε υπάρχουν εκείνοι που βραδυπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει στην αγορά και είναι ευτυχείς γιατί συχνά τυγχάνει να έχουν την υποστήριξη του κόσμου» σημειώνουν με νόημα.

Τους τόνους επιχειρεί μερικώς να κατεβάσει και το αντίπαλο στρατόπεδο, με τον Χαρακόπουλο να διευκρινίζει ότι δεν του αρέσει να προσωποποιεί τα πράγματα. «Ακολουθώ στον βαθμό του δυνατού κάτι που με είχε συμβουλέψει ο Κωστής Στεφανόπουλος, όταν τον πρωτογνώρισα ως φοιτητής: «Να ομιλείτε περί πραγμάτων, σπανίως περί προσώπων και ποτέ για τον εαυτό σας»» λέει στα «ΝΕΑ». Συμπληρώνει με νόημα, μάλιστα, πως «το παράδοξο είναι ότι ο Κωστής μού είναι συμπαθής».

Διαβουλεύσεις

Στο μεταξύ, στοθέμα της τιμής του γάλακτος αναφέρθηκε χθες μιλώντας στον Βήμα 99,5 και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Οπως παραδέχθηκε, υπάρχει πρόβλημα, αφού το γάλα έχει ακριβύνει κατά 5%. Γι’ αυτό, ανέφερε, έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις με αγελαδοτρόφους και άλλους φορείς. «Αν δεν κάνω διάγνωση δεν κάνω και θεραπεία» είπε. Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι «εάν πάει κανείς στο σουπερμάρκετ και αγοράσει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, θα δει ότι πριν από το Μνημόνιο ήταν 5% και μετά το Μνημόνιο έχουν φθάσει στο 20% –όταν σε ευημερούσες χώρες της Ευρώπης είναι 40%».