Για ποδηλατάδα από την παραλία του Φάρου έως το Ψαλίδι στο «νησί του ποδηλάτου», την Κω ή για εκδρομή σε μία από τις ποδηλατικές διαδρομές του Ρεθύμνου που συνδυάζουν φύση και ιστορικά αξιοθέατα; Φέρι, ποδήλατο και με μία πεταλιά… βουτιά στην Αίγινα ή εξορμήσεις στα χωμάτινα μονοπάτια τα βυζαντινά μοναστήρια και την κυκλαδίτικη ομορφιά της Πάρου;

Αν ακόμη δεν το έχετε πάρει απόφαση να πεταλάρετε στις διακοπές σας, οι «Ορθοπεταλιές» θα σας βοηθήσουν προτείνοντάς σας μερικά από τα μέρη της Ελλάδας που προσφέρονται για συναρπαστικές ποδηλατικές εμπειρίες. Τα τελευταία χρόνια επιχειρηματίες, δήμοι και Περιφέρειες έχουν μεριμνήσει και προσφέρουν επιλογές σε όσους αγαπούν το ποδήλατο. Κάποιοι έχουν οργανώσει διαδρομές, άλλοι έχουν φτιάξει ποδηλατόδρομους. Αλλού πάλι το ανάγλυφο βοηθάει από μόνο. Το βιντεάκι πάνω στη κεντρική φωτογραφία είναι από την ταινία «Ποια είναι η Μαργαρίτα» του 1961, με την Τζένη Καρέζη γυρισμένη στην Κω. Από τότε κρατάει η ποδηλατική παράδοση στο νησί.

Ρέθυμνο – Διαδρομές για όλα τα γούστα

Ούτε μία ούτε δύο αλλά 21 ποδηλατικές διαδρομές έχει χαρτογραφήσει το Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης. Πρόκειται για εξορμήσεις με ποδήλατο που καταλήγουν στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Ρεθύμνου όπως η Μονή Αρκαδίου και το Κουρταλιώτικο φαράγγι. Μία από τις καλύτερες προσπάθειες χαρτογράφησης ποδηλατικών διαδρομών που έχουν γίνει στη χώρα μας. Αξίζει να ρίξετε μία ματιά στους χάρτες και τα γραφήματα με τις χρηστικές πληροφορίες.

Κάθε διαδρομή – όπως αυτή εδώ – συνοδεύεται από ένα χαρακτηριστικό γράφημα στο οποίο απεικονίζονται τα υψόμετρα, οι χιλιομετρικές αποστάσεις και οι σημαντικότεροι σταθμοί.

*Σε κάθε διαδρομή απεικονίζεται ο τύπος του δρόμου, τα κυριότερα αξιοθέατα και οι

σημαντικότεροι οικισμοί.

*Το μεγαλύτερο μέρος των διαδρομών γίνεται σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Μικρά

τμήματα χωματόδρομων που έχουν ενταχθεί είναι σε καλή κατάσταση βατότητας.

Περισσότερα για τα «Ποδηλατικές Διαδρομές» του Ρεθύμνου στο http://www.rethymnon.gr/index.php?podilatikes_diadromes

Κάντε κλικ εδώ για να κατεβάσετε και να δείτε όλες τις διαδρομές.

Τμήμα Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

Χορτάτζη 20, 74100 Ρέθυμνο

Τηλ: 28310 25571-2 & 28310 25572

E-mail: info@rethymnon.gr

ΚΩΣ – Διακοπές στο νησί του ποδηλάτου

Η Κως έχει μακρά παράδοση στις μετακινήσεις με ποδήλατο. Οι σημερινές τοπικές αρχές συνεχίζουν την παράδοση βελτιώνοντας τις υποδομές με την κατασκευή ποδηλατόδρομων. Αλλά δεν έχουν μείνει σ’ αυτό. Ο Δήμος προβάλλει την ποδηλατική κουλτούρα τονίζοντας στην ιστοσελίδα του ότι η Κως είναι το νησί του ποδηλάτου και προτείνει στους επισκέπτες να ακολουθήσουν ποδηλατικές διαδρομές.

*Με τον ποδηλατόδρομο που διαθέτει η Κως μπορεί κανείς να κάνει πάει από την παραλία του Φάρου έως την παραλία του Ψαλιδιού. Δηλαδή να διανύσει κάνοντας πετάλι μια απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων.

Ο Δήμος της Κω ενθαρρύνει τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο κατά την παραμονή τους στο νησί. Το σκιτσάκι είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

*Κάποιοι από τους παράδρομους οδηγούν μέσα στην πόλη της Κω. Έτσι, μπορεί κανείς να πάει όπου επιθυμεί χρησιμοποιώντας μόνο ποδήλατο. Αρκετοί ντόπιοι επιλέγουν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλειά τους ή για τη βόλτα τους στην πόλη.

*35 είναι τα καταστήματα (τόσα είναι καταγεγραμμένα στην ιστοσελίδα του Δήμου) που νοικιάζουν ποδήλατα στους επισκέπτες

Ποδηλατώντας στην Κω

*Ο Δήμος προσφέρει πληροφορίες όχι μόνο για τη μετακίνηση με ποδήλατο μέσα στην πόλη αλλά και για τις ακόλουθες διαδρομές:

-στην Κέφαλο

-στα πίσω Θερμά

-προς την Κέφαλο

-προς Μαρμάρι

-προς τα Θερμά

-από την Κω προς την ορεινή φύση

Περισσότερες πληροφορίες για το ποδήλατο στην Κω στο http://www.kos.gr/el/kos/SitePages/bicycle.aspx

και για τις διαδρομές στο http://www.kos.gr/el/activities/SitePages/bicycle.aspx

Αίγινα – Βουτιά με μια πεταλιά

Κατεβαίνεις από το φέρι καβαλάς το ποδήλατο και…βουτάς. Τόσο απλά. Είτε επιλέξει κανείς τη διαδρομή δεξιά προς Πέρδικα είτε αριστερά προς Σουβάλα με δύο τρεις πεταλιές μπορεί πολύ γρήγορα να βρεθεί ποδηλατώντας σε μία παραλία της Αίγινας.

Σε περιόδους καλοκαιρινής αιχμής το νησί βουλιάζει από κόσμο και αυτοκίνητα. Εντούτοις ντόπιοι και επισκέπτες είναι εξοικειωμένοι με τα ποδήλατα. Κι αυτό διότι το νησί του Αργοσαρωνικού ανέκαθεν είχε παράδοση στο ποδήλατο. Το καλοκαίρι αρκετοί είναι αυτοί που προτιμούν να φτάσουν στην παραλία κάνοντας πετάλι καθώς η διαδρομή είναι ευχάριστη. Ποδηλατείς πλάι στη θάλασσα.

*Στον παραλιακό δρόμο έχουν τοποθετηθεί δέστρες ποδηλάτων

*Καταστήματα για ενοικίαση ποδηλάτων μπορεί να βρει κανείς στο κέντρο της πόλης κοντά στο λιμάνι

Καλοκαιρινό ηλιοβασίλεμα στην Αίγινα

*Τόσο η διαδρομή προς Πέρδικα όσο και προς Σουβάλα είναι επίπεδες στο μεγαλύτερο μέρος τους

*Στην Αίγινα φτάνετε με φέρι από τον Πειραιά σε 1 και 15 λεπτά και σε 35 λεπτά με δελφίνι.

Ρίξτε μία στην Αίγινα και το ποδήλατο μέσα από τις ταινίες Διακοπές στην Αίγινα, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και Το αγοροκόριτσο, με την Άννα Φόνσου

Αγκίστρι – Ποδηλατώντας μέσα στο πράσινο

Το νησί είναι καταπράσινο από τα πεύκα. Γι’ αυτό πολλές φορές έχει την αίσθηση ότι ποδηλατείς στο βουνό. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Το υψόμετρο του νησιού είναι μόλις 294 μέτρα και οι περισσότερες διαδρομές είναι βατές.

*Απέχει μόλις 55 λεπτά από τον Πειραιά

*Είναι μικρό – έχει έκταση μόλις 11,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα – και έτσι φτάνεις σχετικά εύκολα και γρήγορα παντού

Η παραλία Απόνησος στο Αγκίστρι.

*Μέσα σε μία ημέρα μπορείς ποδηλατώντας να περάσεις από όλες τις παραλίες

Περισσότερα για το νησί στην επίσημη ιστοσελίδα του Αγκιστρίου http://www.agistri-island.gr/

Πόρος –Πετάλι στον «Βόσπορο του Αργοσαρωνικού»

Σε δυόμισι ώρες με φέρι μπόουτ, σε 1 με δελφίνι και σε 1 και 20 λεπτά με καταμαράν φτάνετε στον Πόρο. Έναν νησί που ουσιαστικά βρίσκεται μία ανάσα από την Αθήνα και θεωρείται ιδανικό για να συνδυάσετε ποδήλατο και κολύμπι.

*Ποδηλατώντας στον παραλιακό δρόμο, όπου βρίσκονται όλα τα μαγαζιά, βλέπετε στα δεξιά σας απέναντι τη βορειοανατολική ακτή της Πελοποννήσου, τον Γαλατά. Χωρίζεται από τον Πόρο με έναν στενό πορθμό. Γι’ αυτό και το νησί χαρακτηρίζεται «Βόσπορος του Σαρωνικού».

‘Το νησί είναι πευκόφυτο και έτσι σε αρκετά σημεία του νησιού θα ποδηλατείτε δίπλα στα πεύκα που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

*Η διαδρομή από το λιμάνι του Πόρου μέχρι τις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Νεώριο, λιμανάκι της Αγάπης και Ρωσικός Ναύσταθμος είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της επίπεδη και συνεπώς βατή για όλους.

Η παραλία «Λιμανάκι της Αγάπης» στον Πόρο. Με ποδήλατο θα φτάσετε σε περίπου 20 λεπτά.

*10 – 15 λεπτά πετάλι χρειάζεστε για να φτάσετε μέχρι το Μικρό και Μεγάλο Νεώριο. Περίπου 20 μέχρι το Λιμανάκι της Αγάπης.

*Στη διαδρομή προς Νεώριο θα δείτε τη Βίλα Γαλήνη, παλιό οικογενειακό σπίτι του 19ου αιώνα που φιλοξένησε συγγραφείς και καλλιτέχνες στον Πόρο καθώς και αρκετά ακόμη νεοκλασικά.

Περισσότερα για το νησί στο επίσημο sitehttp://www.poros.gr/

Πάρος – Εξορμήσεις στην κυκλαδίτικη φύση

Νησί από τα δημοφιλέστερα των Κυκλάδων αλλά και φιλόξενο σε όσους αγαπούν το ποδήλατο. Οι υπεύθυνοι του Δήμου τονίζουν πως η Πάρος προσφέρειιδανικές συνθήκες για τους φίλους του ποδηλάτου. Είναι κατάλληλο δε ια όλους τους τύπους ποδηλάτου.

*Οι φίλοι των ορεινών και off road διαδρομών χρησιμοποιώντας ποδήλατο τύπου mountain μπορούν να ακολουθήσουν μερικά από τα ορειβατικά μονοπάτια και τις χωμάτινες διαδρομές, που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Από τις Λευκές μέχρι και τη Λαγκάδα, το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και το Άσπρο Χωριό, τη Μονή του Χριστού του Δάσους και το Καμάρι.

Μία από τις εξορμήσεις με ποδήλατο στην Πάρο που είχε οργανώσει στο παρελθόν το γραφείο Awake Paros (www.awakeparos.gr) που ειδικεύεται στα θαλάσσια σπορ, τις υπαίθριες δραστηριότητες και τον εναλλακτικό τουρισμό.

*Τιςπεριφερειακές διαδρομές του νησιού, που δεν έχουν μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις μπορούν να ακολουθήσουν οι φίλοι του αγωνιστικού ποδηλάτου. Είναι γρήγορες. Ωστόσο οι ποδηλάτες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί διότι το καλοκαίρι η κίνηση είναι αυξημένη, ενώ οι στενοί δρόμοι και οι στροφές χωρίς ορατότητα εγκυμονούν κινδύνους.

*Για εκδρομές και, γενικότερα, αναψυχή ενδείκνυται το ποδήλατο trekking. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Δήμου είναι το ιδανικό για να κάνετε τον γύρο του νησιού και να φτάσετε σε δημοφιλείς και λιγότερο δημοφιλείς παραλίες και οικισμούς, όπως η Πούντα και η Μάρπησσα στα ανατολικά, η Νάουσα, το περιβαλλοντικό πάρκο και η Σάντα Μαρία στα βόρεια, η Αλυκή και η παραλία του Λολαντώνη στα νότια, αλλά και κάποιες διαδρομές ανηφορικές προς το εσωτερικό, όπου υπάρχει ασφάλτινο ή ήπιο χωμάτινο δίκτυο, προς τις Λευκές, το Μαράθι, τον Κώστο και τη Μονή του Χριστού του Δάσους για να δείτε τις πεταλούδες.

*Γραφεία εναλλακτικού τουρισμού στην Πάρο οργανώνουν κάθε καλοκαίρι ποδηλατικές εκδρομές με mountain. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατα με τη ώρα ή με την ημέρα.

Περισσότερα για δραστηριότητες ποδηλασίας στην Πάρο στον επίσημο τουριστικό οδηγό του νησιούhttp://www.paros.gr/el/ti-tha-kanw/en-somati/athlitismos/40-podilasia.html

Οι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ» πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter @orthopetalies ή στο Facebook Orthopetalies blog για καθημερινή ενημέρωση