Ενα σκηνικό άγριας πόλωσης με φόντο την υπόθεση της «μικρής ΔΕΗ» ευνοούν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας εκατέρωθεν ότι από τη σύγκρουση θα βγουν πολιτικά ενισχυμένοι και θα ελέγξουν τις εξελίξεις, καθ’ οδόν προς την κρίσιμη μάχη της προεδρικής εκλογής.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται έτοιμοι για «πυρηνικό πόλεμο» από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρωτοστατήσει σε μια κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από συνδικαλιστές και εργαζόμενους στη ΔΕΗ, από τις οποίες μπορεί να απειληθεί η χώρα με ένα γενικό μπλακάουτ στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Την απόφαση για μετωπική σύγκρουση υποδηλώνει και η οργίλη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σήκωσε χθες από το Στρασβούργο το γάντι που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας, με την επιχείρηση επιστράτευσης 120 βουλευτών για να υποβληθεί αίτημα για δημοψήφισμα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Στον κυβερνητικό συνασπισμό, μάλιστα, αντιμετωπίζουν την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ως ένα τεστ πριν από την προεδρική εκλογή, καθώς 121 βουλευτές μπορούν να μπλοκάρουν τη διαδικασία στη Βουλή και να επιβάλουν τις πρόωρες κάλπες. Για τον λόγο αυτό επιδιώκεται ήδη από χθες, μέσω της προσέγγισης ανεξάρτητων βουλευτών, να υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μια ηχηρή ήττα, αποτυγχάνοντας να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό για το δημοψήφισμα. Σε ΝΔ και ΠαΣοΚ, εξάλλου, εμφανίζονται βέβαιοι ότι η διάσπαση της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση του τμήματος που θα διαχωριστεί από τη μητρική εταιρεία θα δώσουν ώθηση στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο οποίο ποντάρουν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος. Εξού και τα συντονισμένα πυρά προς την Κουμουνδούρου που εξαπέλυσαν χθες από Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη.

Το σκληρό μήνυμα του Πρωθυπουργού από το Στρασβούργο επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι η επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ έχει κλειδώσει, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν δοθεί εντολές και για αστυνομική περιφρούρηση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης (κυρίως των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων), προκειμένου να αποτραπούν καταλήψεις ή έκτροπα που θα μπορούσαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους. «Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις» διαμήνυσε ο κ. Σαμαράς όταν ενημερώθηκε για τις κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, πρόσθεσε ότι «το κράτος που έπαιζε τον επενδυτή και κατέστρεφε την οικονομία έχει πια πεθάνει» και έκανε λόγο για «κακόγουστο αστείο» αναφορικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Από την άλλη, η Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένη να παίξει τα αντιπολιτευτικά της ρέστα αυτό το καλοκαίρι. Υστερα από τρία καλοκαίρια στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλέον σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται πως ο κίνδυνος να υπάρξει και τέταρτο καλοκαίρι στην ίδια θέση είναι υπαρκτός. Ως εκ τούτου, η απόφαση για να ανέβει η ένταση δεν ήρθε ουρανοκατέβατη.

ΑΙΧΜΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση ότι το να κρατάει συνέχεια στην πρίζα τα μέλη και τους ψηφοφόρους της, επίσης κουράζει. Οι σχετικές αιχμές για την τακτική της διαρκούς εγρήγορσης μάλιστα εκτοξεύτηκαν πρόσφατα στην Κεντρική Επιτροπή της Αθηναΐδας. Κόπωση από την επαναστατική γυμναστική, σε συνδυασμό με την αίσθηση ότι αν μείνει άλλο ένα καλοκαίρι στα ίδια έδρανα ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ, οδηγούν σε αναζήτηση άλλων τρόπων να ανάβει το θερμόμετρο. Και αυτή την φορά, η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένη να «τερματίσει» το πολιτικό θερμόμετρο, βοηθούμενη και από το θέρος.

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και κυρίως η εκλογική συντριβή ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ, δηλαδή των πλησιέστερων πολιτικών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησαν την Κουμουνδούρου σε αλλαγή τακτικής. Στο νέο πλάνο είναι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και μερικά μικρά κλαδιά, που γίνεται στόχος. Η πόλωση με τη ΝΔ εξυπηρετεί πρωτίστως την ιδέα ενδυνάμωσης του αριστερού πόλου κι ας συνθλιβούν παραπάνω οι «μικροί».

Η στρατηγική της έντασης γύρω από τη ΔΕΗ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να συνεχιστεί και με μεγαλύτερο πάθος στο θέμα του αιγιαλού. Μάλιστα οι εκτιμήσεις του 7ου ορόφου της Κουμουνδούρου είναι ότι το θέμα αυτό συσπειρώνει ακόμα περισσότερες δυνάμεις από κόμματα και κοινωνία, καθώς είναι περιβαλλοντικό και αισθητικό. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ζητηθεί δημοψήφισμα και για τον αιγιαλό, ενώ το στελεχικό δυναμικό του κόμματος μαζί με την τοπική κοινωνία, δυνάμεις και περιβαλλοντικές οργανώνεις θα οργώνουν τις παραλίες της χώρας που πρόκειται να αξιοποιηθούν.