Ο Ανδρέας Σάμαρης υποστήριξε ότι οι διεθνείς σέβονται την Κόστα Ρίκα, χαρακτήρισε μάλιστα τον αγώνα της Κυριακής ως πιο δύσκολο από αυτόν με την Ακτή Ελεφαντοστού,

«Θα σεβαστούμε την Κόστα Ρίκα. Κανένας δεν περίμενε να περάσει από τέτοιον όμιλο. Κατανοούμε πως είναι μία από τις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Έτσι θα την αντιμετωπίσουμε, όχι σαν την έκπληξη της διοργάνωσης. Ίσως ο κόσμος πιστέψει ότι το ματς είναι εύκολο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση. Θεωρώ πως θα είναι πιο δύσκολο από το ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού. Θα την σεβαστούμε απόλυτα», είπε ο Σάμαρης.

Για την εμφάνισή του με την Ακτή Ελεφαντοστού είπε : «Σίγουρα με βοήθησε το γεγονός ότι είχα λιγότερο άγχος. Είναι διαφορετικό να ξεκινάς από το να μπαίνεις αλλαγή. Η προπόνηση στον Ολυμπιακό και την Εθνική με κράτησε υψηλό επίπεδο και κυρίως αυτή έπαιξε το ρόλο της να είμαι όπως είμαι. Όπως είπα και χθες με βοήθησαν πολύ οι συμπαίκτες μου να εγκλιματιστώ στις συνθήκες του αγώνα».

Για τον ρόλο του στον αγωνιστικό χώρο και για τη συνέχεια της Εθνικής, τόνισε: « Ο προπονητής ζήτησε ομαδική δουλειά. Αν οι συνθήκες σε φέρουν αν τρέξεις μερικά χιλιόμετρα παραπάνω συμβαίνει. Μέσα στην ομάδα πιστεύουμε πως μπορούμε να πάμε μακριά και εγώ πιστεύω στα παιδιά και το ομαδικό κλίμα που υπάρχει. Είμαστε μία ομάδα και δίνουμε δύναμη ο ένας στον άλλον. Αυτό μας έδωσε την νίκη χθες, έστω και όπως ήρθε στο 93′ με πέναλτι. Θα μπορούσε να έρθει και νωρίτερα».

Για το πώς διαχειρίζεται την χθεσινή επιτυχία: «Η διαχείριση θα παίξει σημαντικό ρόλο τις επόμενες ημέρες. Το λέγαμε από τον Νοέμβρη ότι στόχος μα είναι να περάσουμε στους 16. Το καταφέραμε. Το παιχνίδι που έκανε η ομάδα χθες και το παιχνίδι με την Κολομβία μας δίνει ελπίδες να συνεχίσουμε πιο πολύ. Όσο αφορά για μένα, θα συνεχίσω να είμαι ταπεινός και να δουλεύω το ίδιο. Θα συνεχίσω και εγώ και οι συμπαίκτες μου με το ίδιο ομαδικό πνεύμα και την ομαδική δουλειά. Όσο περνάει η ώρα συνειδητοποιώ τι έγινε. Μίλησα με τους δικούς μου ανθρώπους και πήρα το κλίμα από την Ελλάδα. Όσο περνάνε οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε όλο και περισσότερο τι κάναμε».

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα όπως και η Ουρουγουάη βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο αλλά πέρασαν: «Τους κοιτάξαμε στα μάτια και πιστέψαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Χρειαζόμασταν χαρακτήρα και ομαδικό πνεύμα και εμείς και οι Ουρουγουανοί. Αυτοί όμως δεν έχουν ελληνική ψυχή. Και στο ματς με την Ιαπωνία και στο χθεσινό μας βγήκε η ελληνική ψυχή. Ήμασταν ομάδα σε όλα μας. Αυτό μας βοήθησε κυρίως να πάρουμε τους πόντους».