Με προσωπικές διαβεβαιώσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα περί στροφής «στα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ, και σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, φαίνεται ότι «επουλώνεται» το τραύμα που άφησε το κείμενο των 53 της πλειοψηφίας που αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ».

Μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, τη δεύτερη κατά σειρά με το ίδιο θέμα, έγινε σαφές ότι η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος θα έχει λιγότερες εκπλήξεις για την ηγετική ομάδα.

Το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε στην Κουμουνδούρου το κείμενο των 53 φαίνεται ότι πλέον έχει υποχωρήσει, έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς οι οποίοι καταγράφηκαν στις δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις της Γραμματείας.

Σύμφωνα με την εκτίμηση στελεχών τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας, η «απάλειψη» από το εισηγητικό κείμενο των δύο «αγκαθιών», δηλαδή των πολιτικών συμμαχιών και της έλλειψης συλλογικότητας και η αντικατάστασή τους από κοινά αποδεκτές διατυπώσεις, λειτούργησε εκτονωτικά στην ένταση των προηγούμενων ημερών.

ΧΑΜΗΛΟΙ ΤΟΝΟΙ. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν τόσο οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας απέναντι στην κριτική του κειμένου των 53, όσο και η διάθεση στελεχών που είχαν βγει μπροστά στην εσωκομματική αντιπαράθεση τις προηγούμενες ημέρες.

Κι ενώ μέχρι πρόσφατα υπήρχε ερωτηματικό για το τι έκαναν στη σχετική ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής τα μέλη που υπέγραφαν το κείμενο των 53, και εάν θα συντάσσονταν με την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας –Λαφαζάνης, Νταβανέλλος, Θεωνάς, Σαπουνάς, Κοσμάς –η «άμβλυνση» του εισηγητικού κειμένου δεν οδηγεί σε ανατροπές.

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών, για το οποίο εκφράστηκαν αντιδράσεις από την πλειοψηφία του κόμματος, ήταν ιδιαίτερα προσεκτική. Οπως σχολίαζε μέλος της Γραμματείας «έγινε με τέτοιον τρόπο, που μας ήταν σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στα αριστερά του» και ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ευκαιριακή χαβούζα εισαγωγής στελεχών από μνημονιακούς χώρους».

Την αγωνία για την πιθανότητα το κόμμα να μεταβληθεί σε «χαβούζα» είχε εκφράσει στην προχθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας ο Στάθης Λεουτσάκος, από τα ηγετικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος –την τάση που αποτελεί τον κορμό της Αριστερής Πλατφόρμας.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ. Παρ’ όλα αυτά είναι πιθανόν η πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας να καταθέσει ξεχωριστή τροπολογία για το θέμα των συμμαχιών, για το οποίο υποστηρίζει χωρίς αποκλίσεις ότι πρέπει να γίνει μόνο προς τα «αριστερά» και συγκεκριμένα προς το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι προς τα «δεξιά» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη ΔΗΜΑΡ, το ΠαΣοΚ, την Ελιά, Το Ποτάμι ή τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Σύμφωνα με άλλο μέλος της Γραμματείας, η συμφωνία με τους 53 επετεύχθη γιατί αφαιρέθηκε από το εισηγητικό κείμενο «το 30% των θεμάτων που δημιουργούσαν τη σύγκρουση και επικεντρώνονταν γύρω από τις πολιτικές συμμαχίες και τη λειτουργία του κόμματος».

Υπενθυμίζεται ότι οι 53, μεταξύ των οποίων πέντε μέλη της Γραμματείας, δέκα βουλευτές και τα υπόλοιπα, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, είχαν θέσει επιτακτικά την ανάγκη να λειτουργεί πιο συλλογικά το κόμμα και να μη λαμβάνονται αποφάσεις από μια μικρή ομάδα γύρω από τον πρόεδρο. Το θέμα της συλλογικότητας το θέτει παγίως, αλλά με διαφορετική «ένταση» και η πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας.

Οι πασοκογενείς με δικό τους κείμενο

Μπορεί να αμβλύνθηκαν μέσω αμοιβαίων υποχωρήσεων οι αντιθέσεις με τους 53, οι οποίοι προέρχονται από την πλειοψηφία, όμως άλλη άποψη π.χ. για τις πολιτικές συμμαχίες εκφράζουν οι πασοκογενείς κ.κ. Κουρουμπλής, Μιχελογιαννάκης, Τσουκαλάς, Κοτσακάς, Χρυσόγονος (Σοσιαλιστική Τάση) του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καταθέτουν το δικό τους κείμενο – συμβολή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής